Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Henrik Hultman

Vem väljer att driva pizzeria? Och varför? Sociologen Henrik Hultman har intervjuat 34 pizzeriaägare om deras liv och arbete. Resultatet blev en doktorsavhandling vid Linnéuniversitet.

Publicerad 3 februari 2014
Hallå där, Henrik Hultman
Foto: Peter Daniels/Videum
inlinebild
Henrik Hultman, sociolog vid Linnéuniversitetet. Foto: Peter Daniels/Videum

Varför just pizzabranschen?
– Den har vissa spännande egenskaper. Det är en utpräglad småföretagarbransch. Det är intressant att titta på varför de små företagen överlever i vissa branscher, medan trenden annars är att företag generellt blir större och större. Det andra är att det är en utpräglad invandrarföretagarbransch. Vad det är som gör att invandrare har just den här typen av företag?

Vad har du tittat på?
– Hur är det att vara pizzarestauratör, hur ser vardagslivet ut? Och hur blir man pizzarestauratör, hur går det till? Är det så enkelt att man inte får något annat jobb?

Är det så enkelt?
– Det finns olika vägar in. Vissa skulle föredra ett annat yrkesalternativ, som lärare till exempel, men det är svårt att nå dit. De blir intvingade, kan man säga. Sen är det en del som hamnar i branschen, eller blir infösta. De har inte uttryckliga yrkesmål, utan är mer inriktade på försörjning. För dem är det ett okej alternativ. Att det blir pizzabranschen har olika förklaringar. En är de sociala nätverken, man har redan har kontakter där. En annan är att det är en lågtröskelbransch. Du behöver inte en massa pengar eller tillstånd.

Är det ingen som väljer yrket?
– Jo, de som öppnade pizzeria i branschens barndom. Då, på 1970-talet, var det där med att starta pizzeria lite hett. Och de som gjorde det gick det väldigt bra för, kunderna kom i princip av sig själva. Den typen hittar man inte i dag.

Var det något som förvånade dig i deras vardag?
– Ja, de långa arbetsveckorna och deras sätt att se på dessa. Man beskriver att man jobbar väldigt mycket, kan inte åka på semester, men man beskriver ändå arbetet som fritt. På ytan verkar det paradoxalt. Men detta är i själva verket ett ganska typiskt sätt för egenföretagare att se på sitt arbete. Visst, man arbetar mycket, men man arbetar åt sig själv och det är detta som gör att man upplever arbetet som fritt.

 

Fakta: Avhandlingen

Henrik Hultmans doktorsavhandling i sociologi kom förra året och heter ”Liv och arbete i pizzabranschen”. För avhandlingen fick han Videums entreprenörspris 2013.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här