Nyheter SPEL

Hallå där, Felix Falk

Springvikarierna är brädspelet där det gäller att få ihop pengar till hyran utan att förstöra sin hälsa. Utvecklaren Felix Falk har samlat in berättelser från bland annat restaurangbranschen.

Publicerad 26 april 2021
Hallå där, Felix Falk
Verkligt arbetsliv gav Felix Falk idén till spelet Springvikarierna. Max Gustafson har illustrerat. Foto: Privat

Hur går spelet till?
Du börjar med en viss hälsa och inga pengar. Sedan gör du olika val beroende på hur desperat du är att få ihop pengar. Du kan ta flera jobb, välja att jobba långa pass, inte säga ifrån. Hälsan blir sämre om du till exempel inte säger ifrån om sexuella trakasserier. Det kommer också händelsekort, som att du får extra dricks eller blir hemskickad utan lön.

Varför gör du ett spel om osäkra anställningar?
– Jag läste antologin Lösa förbindelser, om kampen för fasta anställningar inom handeln. Jag har nära vänner med sådana jobb inom hemtjänst, restaurang och lager. Men framför allt bygger spelet på hundratals historier som jag har fått in på Facebook, från bland annat restaurangbranschen.

Passar arbetslivet för brädspel?
Den vanliga konkurrensen i spel är sällan kopplad till verkligheten. Jag insåg att de som jobbar som springvikarier på riktigt upplever liknande konkurrensmekanismer som finns i ett klassiskt brädspel. Man bjuder under varandra i löner och villkor och över i hur stressad man är. Det blir en fin samklang mellan spelmekanik och verklighet.

Om spelet

Spelet, som har illustrerats av Max Gustafson, trycks upp till dem som beställer det via Kickstarter. LO och ABF har köpt 450 spel som ska användas till bland annat studiecirklar, som start för diskussioner om otrygga anställningar. Läs mer om spelet på Facebook.

Hur vinner man spelet?
– Man tävlar inte mot varandra på det sättet, utan för att under 14 dagar klara sig i konkurrensen och få ihop till hyran och andra utgifter utan att krascha. Kanske hälften av spelarna klarar sig. Jag vill illustrera hur vi egentligen inte har intresse av att andra bränner ut sig.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här