Nyheter Startsidan
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Börje Vestlund

Börje Vestlund är HRF-ombudsman, riksdagsman och nu Socialdemokraternas kandidat nr 10 på listan till Europaparlamentet.

Publicerad 9 april 2009
Hallå där, Börje Vestlund
Foto: Socialdemokraterna

Du behöver 45 000 kryss för att få en plats. Varför ska alla HRF:are rösta på dig?
– Därför att det behövs någon med ordentlig facklig bakgrund i Europa. Och inte bara från industrin utan även från serviceområdet, tjänstesektorn är ju den sektor som växer mest. Det finns för lite förståelse och lite politik som rör tjänstesektorn i EU. Därför är det bra att kryssa in mig.

Vilken facklig fråga vill du kämpa för på EU-nivå?
– Frågorna kring Lavalmålet är prioriterade. Jag är beredd att kräva i ­parlamentets socialistgrupp att den nya kommissionen ska ta upp utstationeringsdirektivet. För att lika lön för lika arbete ska gälla i hela Europa. Sedan vill jag att arbetsmiljöfrågorna ska behandlas bättre.

Du bor i Kista, som brukar ha lågt valdeltagande. Hur ska du få grannarna att rösta?
– Jag driver flera kampanjer parallellt. Jag ska nå de som normalt inte röstar. I Kista är det svårt med dörrknackning på grund av kodlås. Då grillar vi korv på gården och informerar. Jag vill också engagera många, som alla gör en liten insats var. Någon kanske delar ut material i sin trappuppgång.

Du är aktiv i riksdagen med HBT-frågor och ämnen som könsneutrala äktenskap. Går det att genomföra något gemensamt för EU där?
– Nej, jag tror inte det. Däremot vill jag att EU ska respektera den familjerättslagstiftning som varje land har. Om ett par som ingått könsneutralt äktenskap flyttar till ett annat land så ska deras äktenskap gälla även där. Annars kan en i paret få åka hem om han eller hon inte fått jobb inom tre månader. Det är emot EU:s princip om fri rörlighet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.