Dina rättigheter Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hälften kör schyst från start

Kollektivavtal var en självklarhet för duon bakom hyllade Nook. Men inte för alla. Det startas fler nya krogar än det skrivs avtal.

Publicerad 17 juni 2014
Hälften kör schyst 
från start
Alexander Bäckman, Jonas Sundqvist, Michael Andersson, Martin Karlsson och Claes Grännsjö är redo inför kvällen. Foto: Annika af Klercker

Förra året startades strax över 3 000 nya restauranger och hotell, enligt Statistiska centralbyrån. Över 2 000 av dem hade anställda och skulle kunna vara aktuella för branschens kollektiv­avtal. Men samma år tecknades bara strax över 1 000 nya avtal i branschen.
Nyöppnade restaurang Nook är en av de ­arbetsplatser som haft kollektivavtal från start.

När Alexander Bäckman och Claes Grännsjö drog upp planerna för första egna restaurangen tänkte de inte bara på meny, dryck och inredning. De visste också vilken sorts arbetsplats de ville skapa. Det var ingen tvekan om att Nook skulle ha kollektivavtal, berättar Alexander Bäckman som förutom delägare är sommelier och serverar.
– Kollektivavtal är en ren självklarhet. Det var inte så länge sedan vi själva var anställda. Jag har själv varit med om arbetsgivare som inte har betalat ut lön och jag har hört mängder av skräckhistorier om sådant som har hänt andra.

Det är eftermiddag och fullt upp i köket. Allt ska förberedas inför nästa dag då gästerna kommer till den lilla restaurangen på Södermalm i Stockholm. Nook betyder vrå på engelska. Claes Grännsjö och Alexander Bäckman valde namnet för att det har en asiatisk klang. Maten har koreanska inslag, men också spanska, italienska, franska.
– Vi behöver inte låsa oss vid något utan kan välja att laga det vi vill ha. Det blir också lättare att kombinera med viner än om vi bara hade haft koreanskt, säger köksmästaren Claes Grännsjö som lämnar köket en kort stund.

Även om de vill ha full frihet när det gäller maten ska andra delar av verksamheten vara mer reglerade. Men Claes Grännsjö vet att många som är nya i branschen accepterar att jobba på ställen utan kollektivavtal.
– Så har det varit för mig med. Men Alexander och jag känner att vi vill göra det här från grunden och skapa en bra arbetsplats. Personalen är trots allt det viktigaste.
Det har varit hårt tryck sedan de öppnade restaurangen i februari. I stället för fem anställda behövs åtta, och extrapersonal därtill. Borden är bokade flera veckor i förväg.
– Men vi går åtminstone inte hit på söndagar. Man måste få återhämtning, annars blir det ingen långsiktighet, säger Alexander Bäckman.

Han och Claes Grännsjö har jobbat tillsammans på Kock & Vin i Göteborg. Båda har varit restaurangchefer.
Som ägare har de mer administration, men annars är det mest att jobba på som vanligt, tycker Alexander Bäckman.
– Vi är även vänner privat, flera av de anställda är våra kompisar. Det är lite som en familjär fritidsgård. Den skillnad jag upplever är att vi kan göra precis som vi vill med restaurangen.
Barchefen Martin Karlsson säger att många krögare inte anser sig ha råd med ­kollektivavtal.
– Men jag har aldrig jobbat avtalslöst. Jag vill veta att allt är som det ska och man vill ju ha sina försäkringar och pension. De som inte har avtal konkurrerar dessutom på fel sätt med fula metoder.

Alexander Bäckman har inte svar på varför så många andra ställen saknar kollektivavtal.
– Det får stå för dem. Men när jag hör folk i Stockholm och Göteborg prata om att det inte finns personal, inga kockar, så tänker jag att det inte är så konstigt om det blir dålig återväxt om man inte har bra arbetsmiljö. Folk pratar om närproducerat och ekologiskt, men kan samtidigt ha personal som inte får bra villkor, det är så fantastiskt dumt! Jag vill ha en restaurang där alla trivs för att jag själv ska tycka att det är kul att jobba.
Han vet ännu inte exakt vad det kommer att kosta att vara med i arbetsgivarorganisationen Visita och att ha kollektivavtal.
– Men vi ser det inte som att vi kastar pengar i ett svart hål. Vi får ju något för det också. Det blir lättare att dra till sig personal. Vi får hjälp av Visita med papper. Dessutom finns det någon som för ens talan, när det gäller krogmomsen till exempel.

Hotellrevyn har sökt några arbetsgivare i Stockholm som driver populära restauranger utan att ha kollektivavtal. Ingen av dem ville ställa upp för en intervju och berätta om varför de inte tecknat avtal. Men Björn Frantzén, som bland annat driver Restaurant Frantzén i Stockholm, hälsar att han »i sina verksamheter följer svensk arbetsrättslig lagstiftning i förhållande till sina anställda«.

Branschen i siffror

  • 30 000 företag fanns inom hela hotell- och restaurangsektorn år 2013.*
  • 25 000 av dessa företag drev restauranger eller hotell.
  • 17 000 av de 25 000 företagen har anställda.
  • 10 000 arbetsgivare i branschen har kollektivavtal.

*Utöver hotell och restauranger även konferensanläggningar, vandrarhem, stugbyar, camping, catering, personalmatsalar och centralkök.
Källa: SCB, HRF

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här