Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Gothia Towers förbjuder rökpaus på arbetstid

Rökpausen är hotad. Allt fler företag i hotell- och restaurangbranschen förbjuder rökning på arbetstid. Senast ut i raden är hotell Gothia Towers i Göteborg.

Publicerad 30 oktober 2008

De senaste åren har en rad kommuner och landsting infört rökstopp för de anställda på arbetstid. Nu verkar hotell- och restaurangbranschen haka på trenden. Senast ut i raden är jättehotellet Gothia Towers i Göteborg som från och med nyår förbjuder rökning på arbetstid. Samtidigt erbjuds de anställda hjälp att sluta röka.
– Vi har länge haft en vision av en rökfri arbetsmiljö för alla. Alla tjänar på det. Det här är det sista steget för att nå det målet, säger Per Arnevall som är personaldirektör för Svenska mässan där Gothia Towers ingår.

Efter nyår får hotellets anställda alltså inte ta rökpauser på betald arbetstid. Främst berörs de yrkesgrupper, till exempel en del restaurangpersonal, som har så kallat måltidsuppehåll i sina avtal. Eftersom måltidsuppehållen är raster på betald arbetstid så får den anställde alltså inte röka under dessa.
De anställda som i stället har schemalagda raster utan lön, kan däremot ta en rökpaus även i fortsättningen.

Per Arnevall ser inte skillnaden som ett problem.
– De allra flesta har ju schemalagda raster. Och det är nu upp till de olika avdelningarna att förhandla om man ska ha måltidsuppehåll eller schemalagda raster. Annars kan den som vill röka alltid stämpla ut, men då blir det ju mindre arbetstid per månad.

Rökförbudet kommer att gälla för alla verksamheter inom Svenska mässan. Det inkluderar såväl mässans restauranger som hotell Gothia. Sammanlagt berörs cirka 500 anställda.

Läs frågor och svar om raster här:
* Vilka rättigheter har jag när det gäller raster? Läs här>>
* För stressigt för rast. Läs här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.