Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Först sparkad – sedan slagen

När kvinnan bad om att få ledigt en dag för läkarbesök fick hon sparken. När hon sedan ville ha ut sin lön blev hon ofredad och hotad till livet av chefen. Nu får chefen böta över 10 000 kronor.

Publicerad 18 februari 2005

Kvinnan arbetade i tre månader på ett kafé i Stockholm. Bråket uppstod när hon frågade kaféets ägare och chef om hon kunde byta bort ett arbetspass på grund av läkarbesök.

Då sa chefen upp henne på stående fot. Hon kunde gå till läkaren om hon ville men hon var inte välkommen tillbaka till kaféet.
Några dagar senare kom hon ändå tillbaka för att få ut lönen som hon hade innestående, omkring 2000-3000 kronor. Chefen ilsknade till ordentligt och sa att han inte var skyldig henne någonting. Det var i stället hon som var skyldig honom pengar.

När kvinnan ville gå grep chefen tag i hennes arm, knuffade ner henne i en stol och hotade henne. Hon skulle se upp »så att inte någon slet av henne huvudet«.
Mycket upprörd och illa till mods lämnade kvinnan arbetsplatsen, och blev genast uppringd på sin mobiltelefon. Det var chefen som hotade henne till livet och sa att han visste var hon bodde.

Efter några dagar tog kvinnan mod till sig och ringde upp chefen igen. Hon hade fortfarande inte fått sin lön och behövde pengarna. Hon förklarade för chefen att hon inte ville ha något bråk, bara sina pengar. Chefen var återigen mycket aggressiv. Han upprepade sina hotelser, sa att hon aldrig skulle visa sig på kaféet mer och att hon inte hade några bevis för att hon hade arbetat där.

Kvinnan hade timlön, inget anställningskontrakt och var inte med i facket. Så hon hade små chanser att få rätt mot chefen och få ut sina pengar.
Men hon polisanmälde chefen för hoten. Anmälan ledde till åtal och en rättegång i Stockholms tingsrätt. Nu har chefen dömts till villkorlig dom och 5200 kronor i dagsböter för olaga hot och ofredande. Han ska dessutom betala 5500 kronor till kvinnan för kränkningen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här