Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så vill Socialstyrelsen stoppa krogbullret

Socialstyrelsen vill få slut på skadligt höga ljud på krogen. Nu ska man prova ett nytt sätt: specialutbildade miljöinspektörer ska stoppa hög musik på restauranger och uteställen i 108 kommuner landet runt.

Publicerad 20 januari 2005

Tinnitus har blivit allt vanligare bland yngre människor.
Det oroar Socialstyrelsen som har startat en projekt för att sänka ljudvolymen på uteställen.

I vår börjar miljöinspektörer i 108 kommuner att göra nedslag på krogar, konserter och andra offentliga lokaler med hög musik.
– Det gäller livemusik likväl som inspelad musik på restaurangerna, säger Socialstyrelsens projektledare Johanna Bengtsson.

Statens provningsinstitut i Borås har tagit fram en speciell metod för att genomföra decibelmätningar på uteställen.
Kommunerna som är med i projektet ska skicka sina miljöinspektörer på kurs för att lära sig göra mätningarna på rätt sätt.
– Mellan april och oktober i år är det meningen att de ska ut och kontrollera ljudvolymerna i respektive kommun, säger Johanna Bengtsson.

Många krögare som vet med sig att de ibland har för höga ljudnivåer på sina musikanläggningar kan räkna med besök från miljöinspektörerna. Det är ännu oklart om besöken kommer att vara oanmälda.

Dagens rekommenderade högsta ljudnivåer är på max 100 decibel med toppar på maximalt 115 decibel. De krögare som är på gränsen eller över får sänka volymen. Om någon vägrar eller struntar i miljöinspektörernas rekommendationer kan miljönämnden utdöma vite. Men det är mycket ovanligt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här