Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Försäkringskassan ifrågasatte Peters arbetsskada i 13 år

I drygt 25 år har Peter Rydbergs arbetsskada gett honom ständig värk. De senaste 13 åren har försäkringskassan gång på gång försökt dra in hans ersättning. Just nu är det lugnt, kammarrätten har dömt till Peters fördel.

Publicerad 4 april 2006

Peter Alvesta Foto: Mats SamuelssonPeter Rydberg kan ta en promenad, men skadorna gör att han inte kan bära hem en matkasse. Foto: Mats Samuelsson

Året var 1979. Peter Rydberg var 18 år och arbetade på en möbelfabrik i Alvesta. Han fäste fjädrar i soffdynor och fåtöljer. Varje fjäder gav en rekyl på 2,4 kilo. Redan efter ett år började han få kramper i fingrarna och handen ville inte lyda.
Till slut sade han upp sig och anmälde skadan till försäkringskassan. Det räknades ut att Peters högerarm och axel utsattes för ett tryck på runt 20 000 kilo varje dag. Smärtorna klassades som arbetsrelaterade och Peter fick livränta.

Han har omskolat sig flera gånger. Men värken har gradvis blivit värre. Det sista jobbet var så enkelt det kunde bli. Peter kopierade papper åt kommunen på halvtid.
– Det gick inte heller. Handen bara gav upp hela tiden. Jag kan inte ens bära en matkasse.
Idag är han 45 år och jobbar inte alls. Nu har han full sjukersättning och livränta.

Problemen började 1993, när Peter var med i Fastighets. Den gången gav sig försäkringskassan snabbt och Peter fick behålla sin ersättning.
Peter arbetade som kock 1999 när försäkringskassan återigen drog in hans livränta. Peter vände sig till Hotell- och restaurangfacket för att få hjälp. Genom facket fick han kontakt med LO-TCO Rättsskydd som överklagade beslutet. Länsrätten gav Peter rätt.

Men försäkringskassan gav sig inte.
– På länsrätten måste de ha skrattat åt att mitt ärende dök upp igen och igen, säger han.
Några gånger har försäkringskassan överklagat länsrättens beslut. En gång har de fått prövningstillstånd i kammarrätten. Men också de dömde till Peters fördel.
Det har blivit ett tiotal ärenden. Sjukersättning, livränta och medicinsk invaliditet ska beräknas och beslutas om. Peter har fått rätt i nio av tio fall. Men det har tagit på krafterna.
– Jag förstår att försäkringskassan bara gör sitt jobb. Men ibland tycker man att de borde se mer till det mänskliga.

Peter talar varmt om facket och Rättsskyddets jurister.
– Medlemsavgiften är en så liten summa jämfört med vilken hjälp du kan få. Att driva en sådan här sak själv hade varit omöjligt.
Om ett par år ska besluten omprövas. Men Peter är inte bekymrad.
– Jag tror att de har förstått att jag faktiskt har rätt till min ersättning. Det är inte så att jag vill gå hemma, jag har verkligen försökt hitta något som jag kan göra, säger han.

Hotellrevyn har försökt nå Peters handläggare på försäkringskassan, utan resultat.

Läs mer:
»Det är indragningshysteri på försäkringskassan«
Få försäkringsfall från HRF hos Rättsskyddet
Om du gör dig illa på jobbet

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö var en av åtta tävlande som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021 Kommentera
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här