Nyheter FÖRSÄKRING

Försäkring ger arbetslösa tillskott

HRF-medlemmar som blivit av med jobbet kan få tillskott till a-kassan genom fackets inkomstförsäkring. Hittills har 140 personer fått ersättning.

Publicerad 13 januari 2021
Försäkring ger arbetslösa tillskott
Fackets inkomstförsäkring har hittills gett 140 medlemmar tillskott i plånboken. Foto: Istockphoto
Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

Artikeln har uppdaterats med aktuella inkomstgränser.

För snart ett år sedan införde Hotell- och restaurangfacket en inkomstförsäkring. Idén är att även de med högre inkomster ska kunna få 80 procent av sin tidigare lön om de blir arbetslösa. A-kassan ersätter bara inkomster upp till en viss nivå, det så kallade taket.

Under perioden februari–november 2020 fick 140 personer ersättning från HRF:s inkomstförsäkring. Det var något fler än vad HRF trodde att det skulle bli, men ändå färre än vad man kunde befara på grund av krisen i branschen.
– Eftersom taket i a-kassan höjts blev det inte så stor ökning som det antagligen annars kunde ha blivit, säger Pim van Dorpel, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Försäkringen och a-kassan

A-kassan har höjts på grund av krisen under pandemin. Nu ger den som mest 80 procent på inkomster upp till 33 000 kronor i månaden. Höjningen gäller fram till årsskiftet 2022/2023. På grund av detta minskar ersättningen från inkomstförsäkringen, för att man inte ska bli överkompenserad. Arbetslöshetsersättningen får enligt lag vara högst 80 procent av inkomsten.

De första 100 dagarna av arbetslösheten gäller försäkringen dem som tjänar mer än 33 000 kronor.

De som tjänar mellan 27 500 och 33 000 kronor omfattas av försäkringen från dag 100, då a-kasseersättningen sjunker.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här