Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Företag får betala skadestånd för väderavtal

De anställda på Sommarlandet Tosselilla i Skåne har riskerat att bli hemskickade vid dåligt väder. Nu ska företaget betala sammanlagt 80 000 kronor i skadestånd för brott mot kollektivavtalet.

Publicerad 16 november 2007

Det var en anställd på parken som i somras kontaktade Hotell- och restaurangfacket och berättade om missförhållandena.
– Det stod i anställningsavtalen att arbetsgivaren skulle ha rätt att skicka hem anställda om vädret ansågs vara otjänligt. Hela klausulen strider mot kollektivavtalet, säger Susanne Blom på HRF i Skåne.

Enligt avtalet hade de anställda dock rätt till två timmars ersättning om de blev hemskickade. Men det spelar ingen roll, menade HRF och begärde en förhandling med arbetsgivaren. Nu har Tosselilla gått med på att betala 75 000 kronor i skadestånd till Hotell- och restaurangfacket för brott mot kollektivavtalet.

Tosselilla ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till den anställda som kontaktade HRF. Hon var den enda av de runt 80 anställda som var medlem i facket.

Enligt Susanne Blom är arbetsgivaren nu mån om att detta inte ska upprepas.
– Vi har haft bra diskussioner. De vill absolut inte att det ska hända igen. Inför nästa säsong har de bett oss komma ner och gå igenom avtalen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här