Nyheter pensionsbomben
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fora stoppar fackens insyn

Nyligen avslöjade Hotellrevyn att många branscharbetsgivare missköter inrapporteringen till Fora. Nu svarar Fora - med att ta bort LO-fackens kontrollmöjligheter.

Publicerad 4 september 2014

I veckan kom Hotellrevyns undersökning som visar att vart femte branschföretag missköter pensionsinbetalningar till Fora. I går svarade Fora – med att ta bort fackförbundens möjlighet att kontrollera hur arbetsgivare rapporterar och betalar. I ett mejl till LO-förbunden skriver Fora att registret innehåller känsliga uppgifter och att det därför ska göras en översyn. Under tiden tas uppgifterna om företagens rapportering och betalning alltså bort i det register som fackrepresentanter har tillgång till.
– Jag tycker att det är en märklig reaktion. Facket ska ha en kontrollerande roll i det här, men det är inte möjligt nu, säger HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt.

Hittills har LO-förbunden haft möjlighet att se företagens rapporterade uppgifter hos Fora. Förutom att anställda själva kan vända sig Fora för att få uppgifter kompletterade, har detta varit enda sättet att upptäcka arbetsgivare som inte sköter sig. 

Foras agerande diskuterades på LO:s avtalsråd i går. Enligt Malin Ackholt råder det enighet bland förbunden om att Foras agerande inte är acceptabelt. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger att LO nu kommer att gå till botten med detta.
– Så fort vi har undersökt hur det verkligen ligger till kommer vi att kontakta Foras ledning och säga vad vi tycker. Vi har ett avtal som man inte kan hoppa av hur om helst. Men först måste vi ha hela bilden. 

Anna Spendrup, chef för partsrelationer på Fora, vill inte kommentera utöver det som stod i mejlet till LO-förbunden. 

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här