Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fler blir sjuka av jobbet

Arbetssjukdomarna fortsätter att öka, även inom hotell- och restaurangbranschen. Det visar en ny rapport från LO.

Publicerad 28 april 2014
Fler blir sjuka
av jobbet
Dålig arbetsmiljö leder till fler arbetssjukdomar, enligt rapporten. Foto: Colourbox

Antalet anmälda arbetssjukdomar ökar stadigt. Förra året anmäldes nästan 11 000 arbetssjukdomar till Arbetsmiljöverket. Det innebär en ökning med över 2 000 fall, jämfört med 2009. Kvinnor drabbas oftare än män, och LO-grupperna är mer utsatta. Värst är det inom vård och omsorg. Inom hotell-och restaurangbranschen har antalet arbetssjukdomar ökat från 86   till 137 mellan åren 2009 och 2013. Detta visar LO:s rapport Arbetsmiljön i Sverige, som presenterades i dag på Världsarbetsmiljödagen den 28 april.

Även arbetsolyckorna har ökat. Förra året anmäldes drygt 30 000 arbetsolyckor som ledde till minst en dags sjukfrånvaro. Vård, omsorgs- och socialsektorn samt tillväxtindustrin var värst drabbade.
För hotell- och restaurangbranschen skedde en liten minskning från 2012 till 2013, men arbetsolyckorna har totalt sett ökat sedan 2009. Förra året anmäldes 644 arbetsolyckor i hotell- och restaurangbranschen.

Trots en minskning av dödsolyckorna i arbetslivet dog 45 personer i arbetsolyckor under förra året.
 
I sin rapport föreslår LO en rad åtgärder för att komma till rätta med arbetsmiljöproblem, allt från att regeringen inrättar ett rådgivande tre-partsorgan i arbetsmiljöfrågor till att återinföra statsbidraget för vidareutbildning av huvudskyddsombud och regionala skyddsombud.
– LO-medlemmar är mest utsatta och drabbas hårdast av en dålig arbetsmiljö. Det kan vi inte acceptera. Alla som arbetar har rätt att jobba fram till pensionen med sin fysiska och psykiska hälsa i behåll, säger Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här