Ändringen i a-kasseregeln skulle ge fler deltidsanställda fasta heltidsjobb. Men resultatet blev det motsatta. Nu kräver facket att reglerna görs om.
A-kassans regler har lett till en allt större otrygghet i anställningen för dem som arbetar deltid. Det har Hotell- och restaurangfacket, Handels och Fastighets märkt av. Facken kräver nu att LO gör något åt deltidsarbetarnas situation. Anställningsformen, om det är ett fast jobb eller inte, ska inte ha någon betydelse för rätten till a-kassa, anser de tre fackförbunden.
Det började 1995. Då ändrades reglerna för deltidare som ville ha ersättning från arbetslöshetskassan. Den som har ett fast deltidsjobb får bara ersättning från a-kassan under 300 dagar. Tanken var att arbetsgivarna skulle erbjuda sina deltidsanställda heltid för att inte förlora dem.
Men det har inte blivit fler heltidsjobb.
– Jag har nog inte varit med om ett enda fall där en medlem som deltidsstämplat har erbjudits heltid, säger Anna-Lena Lundh, biträdande föreståndare på HRF:s a-kassa. Det var ju det som var meningen med den här regeln.
I stället har de fasta deltidsjobben försvunnit.
För att kunna fortsätta stämpla har den deltidsanställde sagt upp sig från det fasta jobbet och fortsatt att jobba som extra. Ofta på samma arbetsplats och ofta i samråd med arbetsgivaren. Är deltidsjobbet ett extrajobb kan den anställde nämligen fortfarande få ersättning från a-kassan för att täcka upp till en heltid.
– Medlemmen säger upp sig och tar en otrygg anställning i stället för att få en fast deltid, säger Per Persson, tredje ordförande i HRF.
– Kollektivavtalet sätts ur spel och det blir bekvämt för arbetsgivaren, säger han.
Deltidare vill ha heltidsjobb
Det är framför allt kvinnor och ungdomar som arbetar deltid mot sin vilja. Mer än hälften av de deltidsanställda i HRF vill ha mer arbete och var fjärde kvinnlig LO-medlem under 25 år har kortare arbetstid än de önskar. Så här ser det ut för de deltidsanställda i några fackförbund:
Hotell- och restaurang: 56% vill ha mer arbetstid
Fastighets: 48% vill ha mer arbetstid
Handels: 36% vill ha mer arbetstid
Fler tidsbegränsade anställningar
Det är också allt fler som har tidsbegränsade anställningar och utvecklingen har gått åt fel håll. Fler och fler har korta och otrygga jobb. Så här har det gått i några fackförbund:
Andel av medlemmarna som har tidsbegränsade anställningar ökar:
Handels: Från 7% 1990 till 16% 2001
HRF: Från 12% 1990 till 27% 2001
Fastighets: Från 7% 1990 till 19% 2001
Transport: Från 9% 1990 till 13% 2001
I tre av de fyra förbunden har det blivit mer än dubbelt så många som har tidsbegränsade jobb. Fackförbunden menar att detta har med deltidsregeln att göra.
Det här säger avtalet
Enligt HRF:s kollektivavtal så ska ett regelbundet och schemalagt arbete inte kunna vara »extra vid behov«. Arbetar man regelbundet och på schema så ska det vara en fast anställning.
Men deltidsregeln i a-kassan gör ofta att medlemmen själv accepterar en extraanställning för att få mer pengar.
Det här händer nu
På HRF:s kongress i maj ska regeln diskuteras. Två avdelningar, Gävleborg och Mellannorrland, har krävt förändringar och förbundsstyrelsen håller med. Kravet till LO kommer att diskuteras på LO:s representantskap den 22 april
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.