Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Färre jobb i branschen framöver

Högre arbetslöshet, färre nya jobb och fler varsel. Det är en mörk bild som Ams målar upp av arbetsmarknaden de närmsta åren.

Publicerad 3 juni 2008

Efter de senaste årens stadigt ökande sysselsättning går vi återigen mot färre jobb och högre arbetslöshet. Det förutspår i alla fall Arbetsförmedlingen i sin prognos för de närmsta åren. Enligt Ams är det den försämrade världsekonomin som har börjat få effekter i Sverige.
? Det är tydligt att den positiva utvecklingen på arbetsmarknaden är på väg att avstanna, men vändningen sker från ett bra läge, säger Ams tillförordnade generaldirektör Lena Liljebäck.

Hotell- och restaurangbranschen tillhör en av de branscher där sysselsättningen kommer att fortsätta vara hög ett tag till, tror Ams. Det beror dels på att svenskarna fortfarande har relativt god ekonomi och dels på att turismen har ökat stadigt.

Sammanlagt ökade antalet sysselsatta i de privata tjänstenäringarna, där hotell och restauranger ingår, med 68 000 personer under förra året. I år blir ökningen något mindre, 49 000, och under 2009 bara 8 000.

Prognosen bygger på intervjuer med 13 000 företag.

Källa: Ams Ura 2008:3

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här