Nyheter a-kassa

Färre får ersättning från HRAK

I takt med att branschen öppnar får allt färre ersättning från Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Men minskningen är inte så snabb som den borde vara, säger Karin Pettersson, föreståndare för HRAK.

Publicerad 27 september 2021
Färre får ersättning från HRAK
I takt med att branschen öppnar upp igen sjunker andelen ersättningstagare i HRAK. Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen, Mostphotos

Under pandemin har medlemsantalet i Hotell- och restauranganställdas a-kassa ökat kraftigt. Det gäller även andelen personer som fått ersättning från a-kassan. I december 2019 fick knappt 8 procent av HRAK:s medlemmar ersättning, vilket kan jämföras med nästan 13,5 procent ett år senare, i december 2020.

Sedan våren 2021 har andelen ersättningstagare minskat igen. I augusti i år fick knappt 9 procent av medlemskåren ersättning från a-kassan.
– Det går stadigt neråt. Vi hoppas att den trenden fortsätter, säger Karin Pettersson, föreståndare för HRAK.
Minskningen borde dock ha varit större än vad den är, säger hon.
– Det går lite för sakta. Med tanke på att branschen skriker efter anställda, nästan har panik, så borde det gå lite fortare. Det är något vi analyserar för att se vad som ligger bakom.

Även medlemsantalet har sjunkit något under 2021. I augusti hade HRAK drygt 90 000 medlemmar, vilket är drygt 3 000 färre än i januari. Det är dock fortfarande betydligt fler än före pandemin.

Trots detta HRAK har nu bland de kortaste väntetiderna på ersättning, berättar Karin Pettersson.
– Vi har just nu två veckors väntetid för den som blir arbetslös. Vi har fått till en stabil och trygg organisation i den här situationen. Det känns bra.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här