Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Får 2,9 miljoner efter hjälp från HRF

En medlem i Hotell- och restaurangfacket blev sjukskriven efter att ha hotats till livet av sin arbetsgivare. Med hjälp från facket har hon nu fått rätt till sammanlagt 2,9 miljoner kronor i olika ersättningar.

Publicerad 9 december 2013
Får 2,9 miljoner 
efter hjälp från HRF
HRF-medlemmen blev hotad till livet av sin arbetsgivare, och har inte kunnat återvända till arbetslivet. Foto: Colourbox

Kvinnan vände sig till Hotell- och restaurangfacket våren 2008. Kvinnan, som arbetade som servitris, hade blivit fasthållen och hotad till livet av sin chef. Saken polisanmäldes, och facket hjälpte henne att få anställningen avslutad och få ut innestående semesterersättning. Servitrisen mådde psykiskt dåligt efter händelsen och blev sjukskriven, säger Eva-Lotta Ramberg, jurist på Hotell- och restaurangfacket. Hon har hjälpt medlemmen med alla kontakter med Försäkringskassan och med Afa, som administrerar Trygghetsförsäkring vid arbetsskada.  
– Hon fick sjukpenning från Försäkringskassan och så anmälde vi det som ett olycksfall till Afa. Genom Trygghetsförsäkringen för arbetsskada fick hon ersättning för inkomstförlust, sveda och värk samt medicinsk invaliditet.  

Kvinnans hälsa blev dock inte bättre, och alla försök med arbetsträning misslyckades. Några år innan händelsen med arbetsgivaren hade servitrisen dessutom blivit misshandlad av en gäst. Av misshandeln fick hon försämrad hörsel vilket hade klassats som en arbetsskada. Tillsammans med den nya sjukskrivningen verkade det osannolikt att hon någonsin skulle kunna komma tillbaka till arbetslivet.
– Då ansökte vi om livränta och sjukersättning hos Försäkringskassan. Båda ersättningarna beviljades och i och med det att hon fick livränta så innebar det att Försäkringskassan godkände hennes skada som arbetsskada.

Detta ger kvinnan, som i dag är 58 år, ersättning för resten av det som skulle ha varit hennes arbetsliv. Sammanlagt, med övriga ersättningar facket har förhandlat fram för henne, rör det sig om 2,9 miljoner kronor. Eva-Lotta Ramberg tycker att det är viktigt att berätta om att facket kan hjälpa till med sådana här saker.
– Vi får inte in så många ärenden till oss som rör försäkringar. Dels är det nog inte alla som vet att de kan ansöka om ersättning från Afa när de är sjukskrivna, och dels är det nog många som inte vet att vi på facket kan hjälpa till. Man kanske helt enkelt ger upp om man får avslag från Försäkringskassan. Det kanske blir för jobbigt.

Fakta: Trygghetsförsäkring för arbetsskada

Som privatanställd arbetare med kollektivavtal är du inkluderad i Trygghetsförsäkring för arbetsskada, TFA. Från den kan du få ersättning om du råkar ut för ett olycksfall på arbetet eller på vägen till eller från arbetet, om du får en arbetssjukdom eller en smittsam sjukdom. Det finns olika typer av ersättning. Du kan till exempel få ersättning för inkomstförlust, sveda och värk, bestående besvär, ärr eller tandskador. Du behöver inte ha fått ersättning från Försäkringskassan för att ha rätt till ersättning. För anställda i hotell- och restaurangbranschen är det Afa Försäkring som sköter försäkringen. Du kan ansöka på deras sajt afa.se.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.