Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fick 400 000 efter fem års kamp

Sedan 2008 har svårt sjuka Tina kämpat för att få sjukpenning. Med Hotell- och restaurangfackets hjälp fick hon till slut rätt mot Försäkringskassan.

Publicerad 22 oktober 2013
Fick 400 000 efter fem års kamp
Trots att Tina behövde syrgasapparat för att andas bedömdes hon ha arbetsförmåga. Foto: Mattias Olsson/Flickr
inlinebild
Eva-Lotta Ramberg från HRF har drivit Tinas ärende. Foto: Anna-Lena Lundqvist

En HRF-medlem som vi kan kalla Tina flyttar till Norge i mitten av 1990-talet för att arbeta i restaurangbranschen där. Efter något år flyttar hon tillbaka till Sverige men jobbar kvar i Norge. Men 1999 går det inte att jobba längre. Tina har blivit sjuk. Hon får diagnosen utmattningssyndrom och tidsbegränsad sjukersättning från Försäkrings­kassan.

Det är 2007 som problemen börjar. Möjligheterna till tidsbegränsad sjukersättning tas bort. I november ansöker Tina om stadigvarande sjukersättning. Det har visat sig att hon har kol, en mycket allvarlig kronisk lungsjukdom.
Efter ett drygt halvår meddelar Försäkringskassan att hon enbart får halv ersättning. Beslutet tas på diagnosen utmattningssyndrom.
– Man tyckte inte att det var tillräckligt att hon 16 timmar om dygnet var kopplad mot sin syrgasapparat. Trots det skulle hon kunna vara ute i arbetslivet, berättar Eva-Lotta Ramberg, jurist på HRF och den som haft hand om Tinas ärende.

Sommaren 2010 ansöker Tina om sjukpenning på »restarbetsförmågan«.
Facket har hjälpt till att samla ihop intyg på hennes sjukdomstid. Försäkringskassan avslår ändå. Tina har noll kronor i SGI, sjukpenninggrundande inkomst, menar de. Eftersom Tina inte varit arbetssökande i Sverige och inte hade rätt till ersättning från ­a-kassan innan hon fick sjuk­ersättning, kan inte inkomsterna från Norge vara grund till SGI, resonerade kassan.
HRF skulle göra det sannolikt att hon skulle ha uppburit a-kassa, men hittade inget som kunde ha styrkt detta.
– Jag kände att det här är helt orimligt. Hon kom direkt in i det svenska socialförsäkringssystemet. Hon var för sjuk för att söka jobb, säger Eva-Lotta Ramberg.

I maj 2011 genomgår Tina en lungtransplantation.
HRF jobbar nu på två parallella spår. Det ena är att Tina ska få hel sjukersättning efter lungtransplantationen.
– Vi hade papper på hennes hälso­tillstånd. I hennes fall handlade det mer om att klara vardagen än att komma ut i arbetslivet igen, säger Eva-Lotta Ramberg.
När det gäller sjukpenningen tar HRF hjälp av LO-TCO Rättsskydd. De begär omprövning av avslaget men Försäkringskassan ändrar sig inte.
Rättsskyddet överklagar till förvaltningsrätten.
– Vi åberopar två mål i EG-domstolen som i princip uttalar att medlemsländernas bestämmelser inte får hindra likabehandling och den fria rörligheten, säger Jimmie Söndergaard.
Han är i dag jurist på HRF men hade hand om Tinas ärende under sin tid på LO-TCO Rättsskydd.

Innebörden av domarna är så här: Om de svenska reglerna kräver att en medborgare varit anställd eller försäkrad en viss period för att omfattas av en förmån, då ska Sverige bedöma perioder i ett annat EU/EES-land som om de hade ägt rum på svensk mark.
Förvaltningsrätten går på fackets linje. De ger Tina rätt till sjukpenning på restarbetsförmågan från 2008 och fram till den dag hon beviljades hel sjuk­ersättning, november 2011. Hon får också sjukersättning retroaktivt från november 2011.
I somras kom pengarna, något över 400 000 kronor.
I dag får Tina runt 7 000 kronor i månaden från Försäkringskassan. Sjukdom och processen har tagit på krafterna, och hon har avböjt att vara med i tidningen.

Tinas år med Försäkringskassan

1990-talet Tina jobbar i Sverige.

1995 Tina flyttar till Norge och jobbar där som servitris och bartender.

1997 Skriven i Sverige, jobbar i Norge som »gränsgångare«.

1999 Insjuknar, kan inte jobba längre. Får sjukersättning från norska systemet, baserat på en heltid, från 2001 och fram till maj 2004.

1996–2004 Tina omfattas av Norges försäkringssystem med sjukförsäkring och rehabiliteringspenning. 

2004–2007 Har fått diagnos utmattningssyndrom. Får hel tidsbegränsad sjukersättning från Försäkringskassan i Sverige. För sjukersättning krävs inte sjukpenninggrundande inkomst, SGI, det finns fastställda garantinivåer.

November 2007 Försäkringskassans regler har ändrats, tidsbegränsad sjukersättning tas bort. Tina ansöker om hel stadigvarande sjukersättning. Har fått diagnosen kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

Juni 2008 Försäkringskassan beviljar Tina halv stadigvarande sjukersättning, baserad på den tidigare diagnosen utmattningssyndrom. Hon bedöms ha arbetsförmåga på »den andra halvan«.

Juli 2010 Med Hotell- och restaurangfackets hjälp har Tina fått sammanhängande sjukintyg. Hon ansöker om sjukpenning på sin »restarbetsförmåga«. Försäkringskassan inleder en utredning.

Maj 2011 Tina opereras, en lungtransplantation.

December 2011 Försäkringskassan meddelar att Tina inte har någon inarbetad SGI, sjukpenninggrundande inkomst, och därför saknar rätt till sjukpenning.

Januari 2012 Tina får hjälp av HRF att ansöka om ytterligare 50 procent sjukersättning. HRF kopplar in LO-TCO Rättsskydd som får driva frågan om sjukpenningen. LO-TCO Rättsskydd begär att Försäkringskassan omprövar sitt beslut.

April 2012 Försäkringskassan har omprövat sitt beslut, men kommer åter fram till att Tina inte har rätt till sjukpenning. Rätts­skyddet överklagar detta till förvaltningsrätten. Hänvisar till två domar i EG-domstolen.

November 2012 Förvaltningsrätten ger Tina rätt. Hennes arbete i Norge ska ses som om det hade ägt rum i Sverige. Det betyder att det kan ligga till grund för SGI. Försäkringskassan får i uppdrag att räkna ut vilken SGI Tinas sjukpenning ska baseras på.

April 2013 HRF och Försäkringskassan är till slut överens om SGI:n. Då ringer en handläggare till Tina och vill ha in underlagen igen. HRF säger ifrån.

Juli 2013 Tina får något över 400 000 kronor i retroaktiv sjukpenning.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här