Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fick 400 000 efter fem års kamp

Sedan 2008 har svårt sjuka Tina kämpat för att få sjukpenning. Med Hotell- och restaurangfackets hjälp fick hon till slut rätt mot Försäkringskassan.

Publicerad 22 oktober 2013
Fick 400 000 efter fem års kamp
Trots att Tina behövde syrgasapparat för att andas bedömdes hon ha arbetsförmåga. Foto: Mattias Olsson/Flickr
inlinebild
Eva-Lotta Ramberg från HRF har drivit Tinas ärende. Foto: Anna-Lena Lundqvist

En HRF-medlem som vi kan kalla Tina flyttar till Norge i mitten av 1990-talet för att arbeta i restaurangbranschen där. Efter något år flyttar hon tillbaka till Sverige men jobbar kvar i Norge. Men 1999 går det inte att jobba längre. Tina har blivit sjuk. Hon får diagnosen utmattningssyndrom och tidsbegränsad sjukersättning från Försäkrings­kassan.

Det är 2007 som problemen börjar. Möjligheterna till tidsbegränsad sjukersättning tas bort. I november ansöker Tina om stadigvarande sjukersättning. Det har visat sig att hon har kol, en mycket allvarlig kronisk lungsjukdom.
Efter ett drygt halvår meddelar Försäkringskassan att hon enbart får halv ersättning. Beslutet tas på diagnosen utmattningssyndrom.
– Man tyckte inte att det var tillräckligt att hon 16 timmar om dygnet var kopplad mot sin syrgasapparat. Trots det skulle hon kunna vara ute i arbetslivet, berättar Eva-Lotta Ramberg, jurist på HRF och den som haft hand om Tinas ärende.

Sommaren 2010 ansöker Tina om sjukpenning på »restarbetsförmågan«.
Facket har hjälpt till att samla ihop intyg på hennes sjukdomstid. Försäkringskassan avslår ändå. Tina har noll kronor i SGI, sjukpenninggrundande inkomst, menar de. Eftersom Tina inte varit arbetssökande i Sverige och inte hade rätt till ersättning från ­a-kassan innan hon fick sjuk­ersättning, kan inte inkomsterna från Norge vara grund till SGI, resonerade kassan.
HRF skulle göra det sannolikt att hon skulle ha uppburit a-kassa, men hittade inget som kunde ha styrkt detta.
– Jag kände att det här är helt orimligt. Hon kom direkt in i det svenska socialförsäkringssystemet. Hon var för sjuk för att söka jobb, säger Eva-Lotta Ramberg.

I maj 2011 genomgår Tina en lungtransplantation.
HRF jobbar nu på två parallella spår. Det ena är att Tina ska få hel sjukersättning efter lungtransplantationen.
– Vi hade papper på hennes hälso­tillstånd. I hennes fall handlade det mer om att klara vardagen än att komma ut i arbetslivet igen, säger Eva-Lotta Ramberg.
När det gäller sjukpenningen tar HRF hjälp av LO-TCO Rättsskydd. De begär omprövning av avslaget men Försäkringskassan ändrar sig inte.
Rättsskyddet överklagar till förvaltningsrätten.
– Vi åberopar två mål i EG-domstolen som i princip uttalar att medlemsländernas bestämmelser inte får hindra likabehandling och den fria rörligheten, säger Jimmie Söndergaard.
Han är i dag jurist på HRF men hade hand om Tinas ärende under sin tid på LO-TCO Rättsskydd.

Innebörden av domarna är så här: Om de svenska reglerna kräver att en medborgare varit anställd eller försäkrad en viss period för att omfattas av en förmån, då ska Sverige bedöma perioder i ett annat EU/EES-land som om de hade ägt rum på svensk mark.
Förvaltningsrätten går på fackets linje. De ger Tina rätt till sjukpenning på restarbetsförmågan från 2008 och fram till den dag hon beviljades hel sjuk­ersättning, november 2011. Hon får också sjukersättning retroaktivt från november 2011.
I somras kom pengarna, något över 400 000 kronor.
I dag får Tina runt 7 000 kronor i månaden från Försäkringskassan. Sjukdom och processen har tagit på krafterna, och hon har avböjt att vara med i tidningen.

Tinas år med Försäkringskassan

1990-talet Tina jobbar i Sverige.

1995 Tina flyttar till Norge och jobbar där som servitris och bartender.

1997 Skriven i Sverige, jobbar i Norge som »gränsgångare«.

1999 Insjuknar, kan inte jobba längre. Får sjukersättning från norska systemet, baserat på en heltid, från 2001 och fram till maj 2004.

1996–2004 Tina omfattas av Norges försäkringssystem med sjukförsäkring och rehabiliteringspenning. 

2004–2007 Har fått diagnos utmattningssyndrom. Får hel tidsbegränsad sjukersättning från Försäkringskassan i Sverige. För sjukersättning krävs inte sjukpenninggrundande inkomst, SGI, det finns fastställda garantinivåer.

November 2007 Försäkringskassans regler har ändrats, tidsbegränsad sjukersättning tas bort. Tina ansöker om hel stadigvarande sjukersättning. Har fått diagnosen kol, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

Juni 2008 Försäkringskassan beviljar Tina halv stadigvarande sjukersättning, baserad på den tidigare diagnosen utmattningssyndrom. Hon bedöms ha arbetsförmåga på »den andra halvan«.

Juli 2010 Med Hotell- och restaurangfackets hjälp har Tina fått sammanhängande sjukintyg. Hon ansöker om sjukpenning på sin »restarbetsförmåga«. Försäkringskassan inleder en utredning.

Maj 2011 Tina opereras, en lungtransplantation.

December 2011 Försäkringskassan meddelar att Tina inte har någon inarbetad SGI, sjukpenninggrundande inkomst, och därför saknar rätt till sjukpenning.

Januari 2012 Tina får hjälp av HRF att ansöka om ytterligare 50 procent sjukersättning. HRF kopplar in LO-TCO Rättsskydd som får driva frågan om sjukpenningen. LO-TCO Rättsskydd begär att Försäkringskassan omprövar sitt beslut.

April 2012 Försäkringskassan har omprövat sitt beslut, men kommer åter fram till att Tina inte har rätt till sjukpenning. Rätts­skyddet överklagar detta till förvaltningsrätten. Hänvisar till två domar i EG-domstolen.

November 2012 Förvaltningsrätten ger Tina rätt. Hennes arbete i Norge ska ses som om det hade ägt rum i Sverige. Det betyder att det kan ligga till grund för SGI. Försäkringskassan får i uppdrag att räkna ut vilken SGI Tinas sjukpenning ska baseras på.

April 2013 HRF och Försäkringskassan är till slut överens om SGI:n. Då ringer en handläggare till Tina och vill ha in underlagen igen. HRF säger ifrån.

Juli 2013 Tina får något över 400 000 kronor i retroaktiv sjukpenning.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här