Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facklig framgång på New York-hotell

Rejäla löneökningar och överfallslarm. Det väntar anställda på 75 av New Yorks största hotell efter framgångsrika fackliga förhandlingar.

Publicerad 10 februari 2012

Four Seasons, Ritz-Carlton, Le Parker Meridien. De tre lyxhotellen är några av de arbetsplatser som nu ger de anställda en rejäl förbättring av villkoren. 75 av New Yorks största hotell har tecknat ett sjuårigt avtal med facket AFL-CIO. I överenskommelsen ingår löneökningar på 29 procent över sju år. Fackmedlemmarna behåller också rätten till betald läkarvård och tandvård för sig och sina familjer.
– Vi behövde inte ge efter på någon punkt, säger Peter Ward, fackförbundets ordförande, till New York Times.

I avtalet är också rätten till överfallslarm inskriven. Rumsstäderskor och room service-personal ska utrustas så att de snabbt larma efter hjälp om det skulle behövas.
Varken fackförbund eller eller hotellägare vill diskutera om de nya reglerna har någon koppling till förra årets händelse med Dominique Strauss-Kahn, den franske politiker som åtalades för sexuella övergrepp på en hotellstäderska.

USA:s ekonomiska kris gör överenskommelsen ovanlig. Andra fackförbund får förhandla om lönesänkningar och frysta pensioner. Men hotellen i New York går bra, efterfrågan är stor och rumspriserna har höjts.
– Hotellbranschen i New York går inte att jämföra med någon annanstans i USA, säger Paul Ward.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.