Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fackets granskning gav fyra extrajobbare fasta heltidstjänster

Foto: Patrik Svedberg Faiza Jeldo och fyra andra städerskor arbetade extra under långa perioder. Fackets granskning fick arbetsgivaren att ge dem fasta tjänster.

Publicerad 19 februari 2008

Anställningarna var »extra vid behov« men i verkligheten arbetade de fem städerskorna under längre perioder på Jönköpings två Scandic-hotell. Nu har de fått fasta anställningar med hjälp av facket.
– När vi tittade på hur mycket de jobbat blev det tydligt att det handlade om mer än extra vid behov. Vi åberopade att behovet var konstant och det köpte arbetsgivaren, säger Peter Grund, som tidigare var platsombud på Scandic Elmia.

Faiza Jeldo började arbeta på Scandic Portalen 2002 och har hunnit med både vikariat och deltidsarbete sedan dess.
Från den första februari i år har hon en fast heltidstjänst.
– Det är jättebra. Jag är ensamstående med tre barn. Nu vet jag när jag kan hämta på dagis och vad jag får i lön varje månad. Jag är så glad att jag fick hjälp av facket, säger Faiza.
Hon pratar med värme i rösten om sitt jobb.
– Jag tycker om mina jobbarkompisar. De är som min familj i dag. Alla är glada för min skull och för att jag fått ett fast jobb.

Hotel Elmia har många extraanställda eftersom hotellet ligger brevid Elmia-mässan. Därför skiftar behovet av arbetskraft.
Solbjørg Oleivsgard är husfru och städerskornas avdelningschef.
– Tillsammans med facket försöker vi hitta ett sätt att ge fler fasta anställningar. Vi försöker se till att städerskorna får en så jämn arbetsbörda som möjligt, säger hon.
Hon tycker att det går att ha en bra dialog med facket.
– Facket hjälper oss så att vi kan vara tydliga och rättvisa. Jag tycker att vi tillsammans på ett bra sätt har försökt hitta en lösning för städerskorna.

Fem extrajobbare fick fasta anställningar
Scandic Elmia: två anställda fick heltid och en har fått en
deltidstjänst på 75 procent.
Scandic Portalen: två fasta heltidstjänster.

Det här gäller för »extra anställning«
Extra anställning är en anställningsform som finns i SHR:s avtal med HRF. Extra anställning får enbart användas vid tillfälligt behov av arbetskraft.
Om det klarläggs att det finns ett konstant arbetskraftsbehov som kan schemaläggas så ska arbetsgivaren erbjuda en annan anställningsform.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.