Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket kräver kafébolag på kvarts miljon kronor

I februari tecknade ägaren till Ärebrokaféerna Lindqvists och Smörkransen kollektivavtal med HRF. Trots det fick de anställda inte avtalsenliga löner.

Publicerad 30 september 2008

Tidigt i våras inledde fackförbundet Livs en blockad mot konditorierna Smörkransen och Lindqvist i Örebro. Anledningen var att ägaren till de två kaféerna, Helene Andersson, vägrat teckna kollektivavtal. Blockaden slutade med att företaget tecknade kollektivavtal med både Livs och Hotell- och restaurangfacket.

Men trots det fick de anställda inte avtalsenliga löner. Det menar i alla fall HRF som nu stämt bolaget som äger kaféerna.
– Vi gick igenom lönerna och medlemmarna fick inte alls lön enligt avtalet, säger Micke Mossberg, ombudsman på HRF i Örebro.

Sammanlagt kräver HRF, genom LO-TCO Rättskydd, runt en kvarts miljon i uteblivna löner och skadestånd. Att den tidigare ägaren säger att hon har sålt bolaget spelar ingen roll, säger Micke Mossberg.
– Vi måste göra det här på något sätt. Då får vi kräva pengarna av den som äger bolaget nu. Om bolaget inte kan betala så kan det bli aktuellt att begära det i konkurs, säger han.

Läs mer här:
Avtal klara på Örebrokonditorier. Läs här>>
HRF kräver också avtal på Örebrokonditorier. Läs här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här