Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Få satsningar på arbetsliv i budgeten

Regeringen presenterade sin vårbudget i dag. Mycket är redan känt, och de som hoppades på en överraskning i form av höjt tak i a-kassan blev besvikna.

Publicerad 9 april 2014
Få satsningar på arbetsliv i budgeten
Finansminister Anders Borg presenterade regeringens vårproposition i dag. Foto: Finansdepartementet
inlinebild
Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna. Foto: Magnus Selander

Finansminister Anders Borg ser ljust på ekonomin, men presenterade ändå en återhållsam budget.
– I bättre tider bör vi vara försiktigare i den ekonomiska politiken, sa han under dagens presentation av vårpropositionen.
Regeringen föreslår utgiftsökningar för drygt fem miljarder nästa år, med tyngdpunkt på ökade resurser till skolan. Fokus läggs dock på grundskolan och lärarnas fortbildning. En mindre summa avsätts till en ny utredning som ska »se över hur branschernas och arbetsgivarnas inflytande och ansvar för den gymnasiala lärlingsutbildningen kan utvecklas.«

Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna, välkomnar satsningen men tycker att den borde genomföras redan nu, inte efter valet. Hon efterlyser även konkreta insatser för att få ner arbetslösheten.
– Det regeringen däremot inte kommer med, det är ytterligare förslag mot arbetslösheten. Vi har nästan 400 000 arbetslösa, 70 000 har varit arbetslösa i mer än två år och ungdomsarbetslöshet som biter sig fast runt 25 procent. Men regeringen har i den här propositionen inga större förslag för att komma till rätta med detta. Det tycker jag är svagt.

Regeringen själva spår en ganska ljus utveckling på arbetsmarknaden. »Arbetslösheten väntas sjunka 2014 och 2015. Den förväntade nedgången i arbetslösheten leder till minskande utgifter för arbetslöshetsförsäkringen och de arbetsmarknadspolitiska programmen« skriver de i sin utgiftsprognos.

Fakta: Fler budgetförslag

  • Anslaget för migration ökas med 2,7 miljarder kronor till 12,6 miljarder. För att finansiera det tas 866 miljoner från anslaget för bistånd.
  • Höjd fordonsskatt med mellan 100 kronor och 800 kronor per år.
  • Höjd påminnelseavgift på obetalda studielån – från 200 kronor till 450 kronor.
  • Lätt höjda punktskatter på tobak och alkohol, varje flaska eller dosa blir ett par kronor dyrare.

Källa: TT Nyhetsbyrån

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här