Fokus SOMMARFJÄLLEN

Experten: ”Ännu kortare säsonger med snö”

De svenska skidanläggningarna gör rätt i att förbereda sig på allt kortare vintersäsonger. Det säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.

Publicerad 5 september 2023
Experten: ”Ännu kortare säsonger med snö”
Snösäsongen kommer att börja senare och sluta tidigare, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI. Foto: Alexander Neimert, SMHI

– Klimatscenarier för framtiden visar att det helt klart är ännu kortare säsonger med snö på marken att vänta framöver, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi.

Vad kan konsekvenserna bli?
– Det blir svårare att lägga snö under den tidiga vintern. Snösäsongen kommer att börja senare och sluta allt tidigare på året. Det finns också ökad risk för mildperioder, smältepisoder där snön smälter undan under vintern.

Är hela landet lika drabbat?
– Det beror naturligtvis på hur långa vintrar man brukade ha. I norra Sverige har vi haft en vinter som är jättelång. Den naggas i kanterna, men det kommer att vara vinter där i framtiden också i de värsta scenarierna även om det blir vanligare med tidvis sämre snöförhållanden.
Däremot kommer det bli fortsatt svårare att driva en skidanläggning i Götaland, delar av Svealand eller längs Norrlandskusten.

Går det att vända?
– Vi kan påverka hur mycket varmare det blir och hur mycket säsongerna förändras. För att vända utvecklingen har vi många stora förändringar att göra.
Framför allt måste växthusgasutsläppen minskas kraftfullt och det så snart som möjligt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här