Nyheter val 2022

”Ett väldigt tufft jobb”

– Jag tycker att jag är hyfsat tränad men jag var blöt av svett. Det säger Jonas Attenius, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg, efter att ha testat att städa hotellrum. En del av valrörelsen har han ägnat åt att prova hotell- och restaurangjobb.

Publicerad 26 augusti 2022
”Ett väldigt tufft jobb”
Jonas Attenius och Gloria Ndidi Ibekaeme. Foto: Julia Sjöberg

En halvdag som hotellstädare på Hotel 11 i Göteborg och Jonas Attenius är tacksam att han fått låna arbetskläder.

– Jag tycker att jag är hyfsat tränad, men jag var blöt av svett. Det är ett väldigt tufft jobb.

Jonas Attenius är byggnadssnickaren som blev kommunalråd för sex år sedan och som hoppas bli kommunstyrelsens ordförande efter valet i år.
En del av valrörelsen har han ägnat åt att praktisera inom arbetaryrken som ligger utanför den kommunala verksamheten. Hemtjänst och sopbil hade han redan testat.

Gloria Ndidi Ibekaeme handledde Jonas Attenius i rumsstädning.

– Jag har ju förmånen att jag kan få pröva andra jobb, men också att träffa människor. Det här blir ett helt annat samtal än om vi sätter oss i ett rum och ska prata i en halvtimme. Jag är med och jobbar en hel förmiddag.

Jonas Attenius. Foto: Julia Sjöberg

Den här gången lades praktiken till housekeeping på Hotel 11. Gloria Ndidi Ibekaeme handledde kommunalrådet.

– Hon var otroligt duktig, sån erfarenhet. Du vet, det är uträknat hur lång tid det ska ta att städa varje rum. Badrummet tar halva tiden. Även om det inte är använt ska det städas och väggarna ska torkas av. Man får jobba snabbt för att hinna. Men man får inte slarva. Jag fick bassning på en av bäddningarna.

Han drivs av respekten för arbetarklassen säger han.

– Jag känner mig fortfarande som en knegare, stenhårt. Politiken tänker jag på som tillfällig. Min fru brukar säga att när jag drar på mig blåbyxorna blir jag mig själv igen.