Marcus Wallén arbetar för mångfald i branschen och tog stort ansvar för att stötta sina ukrainska medarbetare när kriget bröt ut i deras hemland. För det har han fått utmärkelsen Restaurangbranschens vardagshjälte 2025.

Sedan fyra år tillbaka delar Svenska Kockars Förening och arbetsklädesföretaget Textilia ut ett pris till någon som har gjort betydande insatser för att skapa mångfald och jämlikhet i restaurangbranschen.
I år gick priset till Marcus Wallén.
Marcus Wallén har jobbat i branschen i 30 år och har bland annat varit barchef på Sturehof och drivit kvarterskrogen Mondän i Vasastan. Han har också varit med och byggt upp restauranger som Eataly, Strandvägen 1 och Milles.
För sex år sedan tog Marcus och hans fru över Sandhamn Seglarhotell i Stockholms skärgård.
Därför får han priset
Enligt Svenska Kockars Förening personifierar Marcus Wallén vad det innebär att vara vardagshjälte i restaurangbranschen.
Han beskrivs som en chef som sätter andra före sig själv och är känd för sin hjälpsamhet och förmåga att se styrkor hos alla omkring sig.
Dessutom har han länge varit en stark förespråkare för mångfald och arbetar aktivt för att bygga köksteam med olika bakgrunder, erfarenheter, åldrar och kön.
Jag tror att man behöver gilla och förstå andra människor.
När Hotellrevyn ringer upp Marcus Wallén säger han att han är rörd över utmärkelsen.
– Det är ett jättefint pris som verkligen värmer. När jag berättade om det på sociala medier så fick jag väldigt många fina kommentarer från vänner och tidigare kollegor. Det gjorde mig väldigt glad, säger han.
Du får priset bland annat för att du jobbar för mångfald. Hur skapar man en inkluderande och jämlik arbetsplats?
– Det är en jättesvår fråga och jag har nog inget recept på det, men jag tror att man behöver gilla och förstå andra människor.
– Jag tror också att man behöver fokusera på folks styrkor, snarare än deras svagheter. Går man runt och irriterar sig på folk så blir det dålig stämning och då blir det inte kul för någon. Så det är nog en inställning och ett synsätt som man kanske måste vara född med.
Hjälp till ukrainska medarbetare
Ytterligare en anledning till att Marcus Wallén fick priset är att han engagerade sig för att hjälpa sina ukrainska medarbetare när kriget bröt ut i deras hemland.
Han stöttade dem bland annat när de riskerade utvisning.

– När deras sommaranställningar tog slut lät vi dem bo kvar gratis i personalbostäderna för att de inte skulle behöva åka tillbaka till kriget. Flera av dem är fortfarande kvar och jobbar på Seglarhotellet i dag, säger Marcus.
Vad gör dig till en bra chef tror du?
– Jag har egentligen aldrig velat bli chef, utan jag har mer råkat bli det under karriären och för att jag har startat egna restauranger. Men jag tror att det är viktigt att ta hand om medarbetarna och vinna deras förtroende. Man behöver vara lite hygglig!
– Jag har jobbat i branschen i 30 år men jag har aldrig känt att jag är bättre för att jag har drivit coola krogar, jag är ju samma person som när jag var barnisse back in the days.
Nytt projekt på gång
Efter att ha byggt upp verksamheten på Sandhamn Seglarhotell har Marcus Wallén och hans familj flyttat till Åtvidaberg i Östergötland.
Vad ska ni göra där?
– Vi ska utveckla verksamheten på Villa Baro, som är ett hotell med restaurang och golfbana. Planen är att både forma en fantastisk arbetsplats och en destination som överraskar och inspirerar.
