Nyheter tävling

Elin är bäst i landet på aeropress

I december hålls VM i aeropressbryggning i Australien. Elin Karlsson från Växjö kommer att representera Sverige.

Publicerad 17 november 2023
Elin är bäst i landet på aeropress
Elin Karlsson tog hem segern i Aeropress-SM som hölls i Göteborg i september. Tvåa och trea kom Oskar Larsson och Johan Samuelsson. Foto: Björn Wallin

Det började som ett nischat verktyg för kaffefanatiker. I dag hålls både nationella mästerskap och världsmästerskap i aeropressbryggning.

Elin Karlsson, barista på bland annat Top Notch Bakery i Växjö, vann den svenska finalen som hölls i Göteborg i september.
Det innebär att det är hon som får tävla i världsfinalen i Melbourne, Australien, i början av december.
– Det ska bli jättekul! Jag åker om lite mindre än två veckor, säger hon.

Hur kom det sig att du började med aeropress?
– Jag började jobba med kaffe för två år sedan ungefär. Jag flyttade från en mindre stad till Växjö där det finns ett litet, litet specialkaffekafé.
Jag började prata med baristan om aeropress, och ju mer jag lärde mig desto intressantare var det. Det var ett gäng från kaféet som skulle tävla, och de tyckte att jag skulle vara med. Så jag anmälde mig.

Elin under tävlingen i Göteborg.
Foto: Björn Wallin

Hur går en sådan tävling till?
– Vi tävlade tre och tre. Alla fick fem minuter på sig att förbereda och fem minuter att brygga, sedan blindtestade domarna.
Alla fick använda samma sorts kaffe och samma sorts vatten, men förutom det fick man använda vilka variabler man ville: vilken mängd kaffe, vilken temperatur på vattnet, vilken malningsgrad och hur många filter.

Varför gick det så bra för dig?
– Jag tror att det handlade om att jag var noggrann och att jag gjorde likadant varje heat. Jag satsade på ett enkelt recept i stället för att krångla till det. Jag valde att använda det recept jag hade använt hemma på morgonen.  

Hur förbereder du dig för VM?
– Det går egentligen inte att förbereda sig jättemycket, förutom att öva på precisionen, att det blir likadant varje gång.

Aeropress

Aeropressbryggaren lanserades i USA år 2005. Idén är att brygga en kopp kaffe åt gången med hjälp av lufttryck. Mycket förenklat funkar det så här:

  • Kaffepulvret läggs i ett pappers- eller metallfilter.
  • Hett vatten hälls på och blandas med kaffet.
  • Med hjälp av lufttryck pressas kaffet genom ett filter som fångar upp sumpen.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här