Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Dyrt att skolka från aktivitetsgarantin

Under årets sex första månader blev 24 medlemmar i Hotell- och restauranganställdas a-kassa av med sin ersättning, de flesta då de hoppat av aktivitetsgarantin.

Publicerad 12 augusti 2003

Under perioden januari till juni skickade arbetsförmedlingen 123 meddelanden om »ifrågasatt ersättningsrätt« till HRF:s a-kassa. Det är ungefär lika många som förra året.
Ett sådant meddelande skickar förmedlingen om man vill att a-kassan ska bedöma om person ska ha pengar från a-kassan. Om a-kassans utredning visar att arbetsförmedlingen har rätt, så minskas ersättningen eller dras in helt.

? I 3 fall beslutade a-kassan att personerna hade rätt till full a-kassa.   
? 34 personer fick sin ersättning sänkt med 25 procent under 40 ersättningsdagar, då de har tackat nej till ett erbjudet jobb.
? 2 personer fick sin ersättning sänkt med 50 procent under 40 ersättningsdagar, då de för andra gången tackat nej till ett jobb.
? 4 personer blev avstängda under 60 dagar, för otillbörligt uppträdande. Det kan vara att gå på anställningsintervju men tydligt visa att man inte vill ha jobbet.
? 2 personer avslutade själva sin anställning eller avbröt studierna.
? 24 medlemmar fick alltså sin ersättning indragen helt. De flesta på grund av att de hoppat av en sysselsättning inom aktivitetsgarantin eller aldrig närvarat. De måste arbeta i sex månader för att få rätt till ersättning igen.
 
Fotnot: 13 av de personer som fått sin ersättningsrätt ifrågasatt hade inte sökt någon ersättning från a-kassan och i 5 andra fall hade arbetsförmedlingen skickat en felaktig rapport. 36 ärenden är inte avgjorda än, de personerna ska komplettera sina uppgifter

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här