Vill inte skramla till chefens julklapp!
Måste Cecilia lägga en hundralapp till chefens julklapp? Foto: Rebecca Elfast
Arbetslivsakuten
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vill inte skramla till chefens julklapp!

På Cecilias arbetsplats samlar de anställda varje år in pengar för att ge chefen en fin julklapp. I år ska de lägga en hundralapp var. Cecilia tycker att det är för mycket pengar och är tveksam till hela idén. Själv fick hon inte någon julklapp från jobbet förra året, då hon var föräldraledig. Kan hon hoppa av insamlingen?

Publicerad 17 december 2014

Elin Eriksson, klubbordförande för HRF,  Dramatenrestaurangerna:
»Så klart Cecilia är tveksam till hela idén, att köpa julklapp till chefen låter jättekonstigt. Behåll pengarna och lägg dem på något vettigt i stället. Sunkigt av chefen att ta emot en sådan här dyr gåva från anställda. Om jag vore Cecilia skulle jag prata med arbetsplatsens fack­representant om att arbetsgivaren inte behandlar alla lika, att de som är hemma med barn inte har samma villkor som de som arbetar. Får de som är hemma och är sjuka någon julklapp eller har de inte heller gjort sig förtjänta av det? Inte ska det straffa sig att bli sjuk eller att få barn. I Sverige har vi förbud mot missgynnande behandling enligt föräldraledighetslagen.
Det är svårt att veta om kollegorna blir sura när Cecilia påpekar det orimliga i att lägga dyra pengar på en julklapp till den vi säljer vårt arbete till, men det är en risk värd att ta. Fler lär känna likadant men vågar antagligen inte säga ifrån. Att starta en diskussion om det på rasten kan vara en god början.«

Mats Danielsson, expert på vett och etikett i arbetslivet:
»Tyvärr är detta en vanlig företeelse. Det kan på arbetsplatser ständigt vara insamlingar till kollegor som fyller år, går i pension, blir föräldrar med mera.
En lösning är att ställa fram en låda eller ha ett speciellt kuvert, där var och en som önskar lägger valfri summa. Dock högst 100 kronor i detta fall. Insamlingen blir anonym i den bemärkelsen att ingen vet vad andra lägger, men alla kan förmodligen ha råd att delta och få namnet med vid insamlingen. Detta skrivs på en separat lista, utan belopp.
Cecilia kan börja med att före­slå det alternativet. Vem vet, kanske fler uppskattar denna lösning? Ofta är det några få som driver på den här sortens insamlingar och de personerna kan enkelt påverkas om flera uttrycker avvikande åsikter.
Att Cecilia själv inte fått någon julklapp är ett sämre argument. Genom att inte ge något själv visar hon bara att hon inte är ett dugg bättre. Men om Cecilia inte har råd och de andra inte vill lyssna, finns inget annat att göra än att hon säger som det är, att hon faktiskt inte har råd och måste avstå.«

Kerstin Ljungström, organisationskonsult:
»Cecilia får ta sig en funderare – vad får det kosta henne att inte vara med? Om hon går på sin spontana reaktion att inte bidra eftersom hon tycker att det är fel, kan det bli reaktioner som får konsekvenser över tid.
Några kollegor kan tycka att hon är snål eller okamratlig, andra kan säga att hon är modig. Det beror mycket på hur hon presenterar sitt icke-deltagande.
Att protestera mot en utebliven julklapp när hon var föräldraledig genom att inte bidra nu, kan tyckas småsnålt och långsint, och det är svårt att härleda till något som hände för ett år sedan. Även om hon rimligen borde fått det som andra fick. Men minnet är kort för många.«

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här