Jag vill inte åka på partykryssning!
Illustration: Mattias Käll
Arbetslivsakuten JULDILEMMA

Jag vill inte åka på partykryssning!

PARRRTY! Kocken Julias chef har bytt julfest och klappar mot en kryssning. Kollegorna är pepp, men Julia har svårt att få barnvakt. Och ärligt talat är hon inte så sugen. Men hon vill inte bli helt utan firande. Vad ska hon göra?

Publicerad 9 december 2021

”Borde ha börjat med att kolla vad de anställda vill göra”

Linus Jonkman. Foto: Åsa Siller

Linus Jonkman, föreläser om arbetskultur och HR-frågor och har skrivit böcker om att vara introvert:
– Detta är ett scenario som jag stött på flera gånger. Vidlyftiga chefer hittar på något stor­slaget, medan de anställda har ­betänkligheter. När de är lediga kanske de vill vara hemma med sin familj.
Att göra så som Julias chef har gjort, och bara bestämma, är lite av ett tjänstefel. Chefen borde ha börjat med att kolla vad de anställda vill göra. »Vill ni ha julfest på en schyst restaurang eller vill ni sticka i väg och kryssa lite?«

– Ett stort misstag man som chef kan göra är att använda sig själv som mall för hur de anställda vill bli belönade. Personer som är i toppen på företag är ofta väldigt utåtriktade personer. De tänker ut något riktigt coolt att göra eller något häftigt resmål som passar dem.

– Men för en del av personalen kanske det nästan är som ett straff. Det betyder inte att de inte älskar sitt jobb eller att de inte är jätteengagerade. De kanske bara inte tycker att det är skitroligt att kryssa eller att gå på kasino hela natten. Det kanske inte är så de vill spendera sin tid.

Är det fler som är tveksamma?

– Hade jag varit Julia hade jag börjat med att kolla hur kollegorna ser på kryssningen. Tycker de att det är världens bästa idé och det bara är hon som har betänkligheter, eller är det fler som är tveksamma? Om det är fler som känner likadant skulle de kunna prata med chefen tillsammans.

– Om inte hade jag nog sagt min åsikt i vilket fall, om jag var Julia. Hon kan säga: »Jag förstår att ni vill åka, men jag har svårt att lösa det här med min hemsituation. Jag hade gärna velat vara med. Kan vi kanske göra något annat tillsammans också, där jag kan vara med?« En chef med hyfsad smula medkänsla förstår det.

– Julia kanske är rädd att uppfattas som att hon inte bryr sig om jobbet. Att tro att den som alltid är med på alla event är den som är mest engagerad i jobbet, det är fel. De mest engagerade är ofta mest intresserade av arbetet i sig, och kanske inte känner att fester och sådant är en del av det.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här