»Save the date – vi firar in julen! Välkommen till en helkväll med våra kockars härliga julmat.« Mejlet från restaurangägaren får Per och de andra kockarna att koka. Ska de stå och jobba i köket medan kollegorna roar sig? Och inte har kockarna blivit tillfrågade heller. Ska det vara så här?
Viktigt att ha en plan och tänka till
Fredrik Eriksson, ägare till Långbro Värdshus och restaurangen på Nationalmuseum, svarar. Han är även mottagare av Dagens Nyheters hedersgulddrake 2019 för sitt arbete för en hållbar personalpolitik.
”Om jag ska utgå från hur vi skulle göra, så är vi alltid noggranna med kalas. De stora festerna är välplanerade, man kollar upp vilka datum det passar att vi gör något tillsammans och så vidare.
Vi kan absolut vara hemma och ha fest. Men om vi har hemmafest så planerar vi så att alla ska kunna delta. På den senaste hemmafesten hade vi inbjudna guest chefs och de hade med sig servitörer och allting. Så ingen hos oss behövde jobba.
I år hade vi en kick off med tema »leka turist«, då var vi inne i Stockholm och åkte båtbuss och avslutade på restaurang. Och då är alla välkomna, oavsett om man jobbar mycket eller lite.
Vi tänker inkluderande, diskarna som numera kommer från entreprenad är också med.
Sedan beror det så klart på hur det går ekonomiskt för ett företag. Ibland går det bra och ibland är det mindre i plånboken. Då kanske det blir en fest där alla får hjälpas åt. Och i så fall kan man dela ut uppgifter, fråga »kan du duka upp« och så vidare. Då är alla med och bidrar, det är inte bara några som får jobba.
Skulle fråga arbetsgivaren vad det är för betalning som gäller för kvällen.
Men när man ordnar saker hemma är det viktigt att ha en plan och tänka till. Och skulle det handla om specifika insatser som någon har gjort, då har den personen fått en liten gratifikation.
Som arbetsgivare får man aldrig hamna i den här situationen, att de anställda känner sig besvikna.
Om jag vore kock på den här arbetsplatsen och kände så inför julfesten, då skulle jag fråga arbetsgivaren vad det är för betalning som gäller för kvällen, och visa att det här är jobb för mig.
Jag kan bjuda på en miss som jag gjorde en gång när vi bjöd in till julmys.
Man fick ta med barnen och sedan fortsatte kvällen med julpyssel och sådant. Efteråt kom det synpunkter om att kvällen »Blev bra för Fredrik, för de gjorde hans julpyssel gratis.«
Sedan dess är vi noggranna med att exempelvis säga att det är information klockan 16–18 och alla är välkomna att stanna efteråt att pyssla och mysa, men då är det inte arbetstid. Tydlighet är viktigt.