Sex tips för dig som blir övervakad
Vid hemgångskontroll ska väktaren kunna visa legitimation och hen har inte rätt att tvinga dig att öppna din väska. Foto: Istockphoto
Dina rättigheter övervakning

Sex tips för dig som blir övervakad

Publicerad 22 februari 2017

1 Våga fråga. Din arbets­givare måste informera om att kontroller ska ske. Ställ frågor: vad ska kontrolleras, hur ska det gå till, vad händer om något verkar konstigt? Hur ska nyanställda få information?

2 Prata med dina kollegor. Var öppna. Det är bra om ni kan hjälpas åt att komma ihåg vad som hände.

3 Skriv inte på något. Om du konfronteras med uppgifter: Ta emot eventuella papper och be om ett nytt möte när en ombudsman kan delta. Ring facket direkt.

4 Håll huvudet kallt. Att bli anklagad för något kan få en att vilja byta jobb på stört. Men försök ta det lite lugnt, om du är oskyldig ska du inte behöva göra det. Du kan byta senare, när det passar dig.

5 Du har rättigheter. Om det finns hemgångskontroller på din arbetsplats – tänk på att väktaren ska kunna visa legitimation och inte har rätt att tvinga dig att öppna din väska.

6 Påverkas arbetsmiljön? Om det känns olustigt att gå till jobbet, prata med din arbetsgivare eller skyddsombud om det finns. Kanske påverkar kontrollerna den psyko­sociala arbets­miljön negativt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här