Dina rättigheter

Så jobbar föräldravänligaste arbetsplatsen

På Lärarnas a-kassa arbetar man hårt för att underlätta för sina anställda föräldrar. Målet är att alla ska ha en väl fungerande livssituation, säger föreståndare Anna-Karin Frend-Öfors.

Publicerad 23 februari 2017
Anna-Karin Frend-Öfors
Anna-Karin Frend-Öfors. Foto: Johanna Wulff

Guldnappen 2016, Unionens pris för mest föräldravänliga arbetsplats, gick till Lärarnas a-kassa.
– Det är något vi arbetar mycket medvetet med. Men det strategiska arbetet är inte värt något om vi inte praktiserar det, säger föreståndare Anna-Karin Frend-Öfors.

Kan du ge några exempel?
– Ingen blir sur om någon vabbar. Om någon ska få barn lägger vi tillsammans upp en plan så att det blir bra både för medarbetaren och arbetsplatsen. Vi kanske måste anpassa arbetsuppgifterna eller man kanske vill gå ner i tid. Om vi har personal­dagar, kompetensutveckling eller sociala aktiviteter frågar vi alltid om de vill vara med.

Finns det något som är svårt?
– Vi försöker lägga möten mellan 9 och 15 så att även föräldralediga på deltid kan vara med. Det är inte alltid lätt. Men eftersom det är viktigt för oss så brukar vi hitta lösningar.

Vad blir nästa steg?
– En annan sak som har dykt upp är frågan om åldrande föräldrar, att det dyker upp situationer där man kanske måste ta hand om sina egna föräldrar. Det är något vi tänker arbeta vidare med.