Sex tips för nyblivna föräldrar
Det är mycket att hålla reda på när man blir förälder. Illustration: Annika Carlsson
Dina rättigheter föräldrasmart

Sex tips för nyblivna föräldrar

Vaknätter, blöjbyten och bebisgos – att bli förälder är omtumlande. Att även ha koll på allt som rör arbetslivet? Suck. Men lugn, vi har packat ihop ett bra start-kit till dig!

Publicerad 23 februari 2017

1 Planera. Att planera sitt uttag av föräldrapenning kan kännas oöverstigligt som nybliven förälder. Försäkringskassan har ett bra planeringsverktyg på sin hemsida, ta hjälp där. Det finns några saker att tänka på. Till exempel: den som är ledig längre än ett år måste ta ut föräldrapenning minst fem dagar i veckan för att inte tappa sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Då kan det vara bra att ta lite färre dagar i början. Du måste så klart även meddela din arbetsgivare hur länge du vill vara hemma. Om du sedan skulle vilja börja arbeta igen tidigare har du rätt till det, om du meddelar det minst en månad i förväg.

2 Pengar att hämta? Föräldrar som arbetat på ett företag med LO:s kollektivavtal i minst 12 månader de senaste fyra åren har rätt till föräldrapenningtillägg. Du får ett påslag på 10 procent av den ersättning du får från Försäkringskassan. Om du arbetat minst 12 månader kan du få påslag i max 60 dagar och i 180 dagar om du varit anställd minst 24 månader. Du anmäler själv till Afa Försäkring att du vill ha tillägget. Då tar Afa även över inbetalningen av dina pensionspremier till Fora. När du är föräldraledig behöver din arbetsgivare nämligen inte betala in dem för dig. Missa inte det!

3 Dela med er! Om ni är två föräldrar finns det anledning att fundera på hur föräldraledigheten ska fördelas. Forskning visar att par där ledigheten delas mer lika håller ihop längre, är lite friskare och hjälps åt mer. Att dela på ledigheten bidrar också till att båda föräldrarna står säkrare på arbetsmarknaden, får högre lön och pension och en bättre karriärutveckling. Alla par resonerar olika, viktigast är att ni pratar om hur båda vill ha det.

4 Bevaka dina rättigheter. Det är olagligt att missgynna anställda på grund av föräldraledighet. Det kan till exempel handla om att gå miste om en befordran eller en provanställning, eller halka efter i lön. Det är inte heller tillåtet att säga upp någon av skäl som har med föräldraledighet att göra. Om du känner dig diskriminerad ska du i första hand vända dig till facket, och i andra hand till Diskrimineringsombudsmannen.

5 Gå ner i tid? Svårt att få ihop heltids­jobb och småbarnsliv? Fram till att ditt barn har fyllt åtta har du laglig rätt att gå ner till 75 procent av din normala arbetstid. Du behöver inte ta ut föräldrapenning under tiden. Prata med din chef och skriv en anmälan om förkortad arbetstid, helst minst två månader i förväg. Du har rätt att gå tillbaka till din ordinarie arbetstid när du vill. Återgången kan skjutas fram högst en månad för ledigheter som var tänkta att pågå i en månad eller mer.

6 Få lägre avgift. En del organisationer kan sänka din avgift när inkomsten tillfälligt sjunker. Kolla runt! Som medlem i HRF kan du ha rätt till sänkt avgift när du är föräldraledig. Kontakta medlemsservice på 0771-57 58 59.
I a-kassan HRAK, är medlemsavgiften samma för alla –130 kronor – oavsett inkomst.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här