Fråga om jobbet

Min dotter hinner knappt sova!

Publicerad 13 februari 2020

Fråga:Jag har en dotter som är 19 år och precis har fått jobb på ett hotell. Jag tycker att hennes arbetstider är märkliga. Minst två gånger i veckan jobbar hon »vändpass«. Då slutar hon 23.00 och börjar dagen efter 06.45. Med restid hinner hon sova cirka tre timmar. Är det tillåtet?

Mamma

Svaret är äldre än ett år

Svar:Frågan berör egentligen flera aspekter, men jag kommer att tänka på tre viktiga kriterier:

 • Tid mellan arbetspass. Gröna riksavtalet (HRF-Visita) säger att uppehållet mellan schemalagda pass ska vara minst sex timmar, med undantag för reglerna om indelning i vakter. Detta innebär att uppehållets längd verkar vara inom vad avtalet föreskriver.
 • Dygnsvilan: Här säger kollektivavtalet att anställda ska få rimlig dygnsvila, minst 11 timmar sammanhängande per 24-timmarsperiod. För att kunna kontrollera detta behöver schemat visa från vilket klockslag 24-timmarsperioden räknas. Det ska vara samma klockslag under schemaperioden.
 • Är passen arbets­miljömässigt hållbara? Här får din dotter bedöma. Är det så att uppehållet mellan passen och dygnsvilan har korrekt längd och hon ändå inte hinner sova ordentligt, kan det leda till ökad olycksrisk eller att hon riskerar att skadas av återkommande brist på sömn.

Jag tycker att din dotter ska kontakta arbetsplatsens skyddsombud (eller HRF-avdelningens regionala skyddsombud om det inte finns på arbetsplatsen) och tala om problemet, alternativt skriva en »tillbudsrapport«. Tillsammans kan de avgöra vad som är en lämplig åtgärd.
Det är också en god idé att bli medlem i Hotell- och restaurangfacket, om hon inte är det redan.

Alejandro Quezada, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Fråga om jobbet
  Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

  Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

  Varje vecka, direkt i din inkorg.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här