Så får du ersättning för röda dagarna
Foto: Colourbox
Snabbkurs EXTRA LEDIGHETSDAGAR

Så får du ersättning för röda dagarna

Extra ledighetsdagar, röda dagar eller mjukdagar – det finns flera namn på den här avtalsregeln. Passa på att läsa in dig, så du inte missar någon härlig ledig dag med lön!

Publicerad 18 november 2020

1 Regeln om extra ledighetsdagar finns i HRF:s kollektivavtal. Tanken är att branschens anställda, som ofta jobbar på helger och röda dagar, ska ha lika mycket betald ledighet som andra på arbetsmarknaden. Den här artikeln handlar om vad som gäller enligt kollektiv­avtalet mellan HRF och Visita, Gröna riks. Liknande regler finns i exempelvis Serveringsavtalet.

2 Extra ledighetsdagar ger mest utdelning för heltids­anställda samt de deltidsanställda som jobbar i genomsnitt fem dagar i veckan. De tjänar in en ledighets­dag varje helgdag, julafton, nyårs­afton eller midsommar­afton som infaller måndag–fredag. Personen ska jobba, ha semester eller vara ordinarie ledig enligt schema den dagen.

3 Lördagar är speciella. Infaller en helgdag på en lördag går det att tjäna in en ledighetsdag. Men då ska du vara heltids­anställd eller jobba deltid, i snitt fem dagar i veckan. Du måste också ha arbetat den aktuella dagen.

Chans att tjäna in ledighet

Aktuella datum i jul och nyår 2020-2021.
  • Julafton 24 december.
  • Juldagen 25 december.
  • Annandag jul 26 december – infaller 2020 på en lördag, se punkt 3.
  • Nyårsafton 31 december.
  • Nyårsdagen 1 januari.
  • Trettondagen 6 januari.

4 Är du deltidsanställd med färre än fem arbetsdagar per vecka i genomsnitt? Du kan också tjäna in extra ledighetsdagar. Helgdagen (eller någon av ”aftnarna” i punkt 2) ska infalla på en vardag, och du ska jobba den dagen. Deltidsanställda kan också göra upp med arbetsgivaren om ekonomisk kompensation i stället för ledighet.

5 Dagarna ska inte bara tjänas in, de ska tas ut också! Arbetsgivaren ska samråda med de anställda innan utlägg, och ge besked minst en vecka innan. Minst en dag ska läggas ut under jul­helgen. Du kan också säga att du vill använda dina extra ledighetsdagar när du ansöker om vanlig ledighet.

6 Samla inte på hög! Om ni inte har kommit överens om någon annan utläggning så ska dagar som inte gått åt under året läggas ut senast i samband med huvudsemestern följande år.

7 En anställd tjänar in ledighetsdagar direkt från start, men kan bara ta ut dem om anställningen är längre än två månader. Om du slutar på jobbet och har intjänade ledighetsdagar så ska du få ersättning, 1/22 av månadslönen för varje dag. Tim­­av­lönade får en genomsnittlig dagsinkomst, baserad på veckoarbets­tiden på anställningskontraktet.

8 Det finns alternativ. Det går att ha en lokal förhandling med fack och arbetsgivare och göra upp om förkortad arbetstid, med bibehållen lön i stället. En som jobbar 40 timmar i veckan skulle då jobba 38 timmar. En sådan här överenskommelse gäller för alla på arbetsplatsen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här