Nio saker som är bra att veta för blivande mammor och pappor – och deras arbetsgivare.
Är du anställd och på väg att bli förälder? Så här ska du, och framför allt din arbetsgivare, göra för att det ska gå smidigt att vänta barn och jobba.
1 Då ska du informera chefen
Anmäl din föräldraledighet till arbetsgivaren minst två månader innan ledighetens start. Om det inte går är det så snart som möjligt som gäller.
Sätt start- och slutdatum. Enligt föräldraledighetslagen kan du komma tillbaka till jobbet tidigare än sagt. Arbetsgivaren kan skjuta på återgången max en månad efter att du har anmält de förändrade planerna.
2 Du bestämmer mest
Enligt föräldraledighetslagen ska planeringen av ledigheten ske i samråd med din arbetsgivare.
Men arbetsgivaren har ganska lite att säga till om. Du kan anpassa dig efter eventuella önskemål – om det inte innebär någon “olägenhet” för dig själv.
3 Mammaledighet
Föräldraledighet kan börja flera veckor innan man blir förälder.
Den gravida föräldern har rätt att vara föräldraledig i sju sammanhängande veckor inför det beräknade datumet, det som kallas mammaledighet i föräldraledighetslagen.
4 Chefens ansvar att riskbedöma
När arbetsgivaren får veta att du är gravid ska hen direkt riskbedöma och ta bort eventuella risker från ditt jobb.
Om arbetet är för tungt eller riskfyllt har arbetsgivaren ansvar att omplacera dig eller anpassa uppgifterna. I Arbetsmiljöverkets föreskrifter finns en bilaga med exempel på arbetsuppgifter som kan innebära risker.
5 Då kan du ansöka om graviditetspenning
Skulle du behöva anpassning eller omplacering, men det är omöjligt? Då kan du ansöka om att vara ledig med graviditetspenning från Försäkringskassan. Den kan du få från dag 60 före beräknad förlossning. Om din arbetsgivare förbjudit dig att fortsätta jobba på grund av riskerna kan du få ersättningen från den dag förbudet började gälla.
6 Viloläge på jobbet
Gravida eller ammande anställda ska ha möjlighet att kunna lägga sig ner under arbetsdagen.
Eller »under lämpliga förhållanden tillfälligt kunna vila liggande« som Arbetsmiljöverkets föreskrifter säger.
7 Föräldraledighet inför föräldralivet
Att vänta barn innebär fler besök hos vården.
Blivande föräldrar har rätt att vara föräldralediga för att besöka barnmorska när det är 60 dagar kvar till den beräknade förlossningen. Man kan även ta ut föräldraledighet för att delta i föräldrautbildning. Läs mer hos Försäkringskassan.
8 Så får chefen inte göra
Du ska inte behandlas sämre på jobbet. Det är diskriminering att försämra en anställds anställningsvillkor på grund av graviditet eller föräldraledighet. Diskrimineringsombudsmannen har några exempel här.
9 Bonustips: När barnet har kommit
Föräldrapenningtillägget (FPT) ger extra ersättning till föräldralediga. Det gäller för arbetare på företag med kollektivavtal. Du kan söka när du är föräldraledig från din anställning och har föräldrapenning från Försäkringskassan! Mer info hos Afa försäkringar.