Fråga om jobbet

Är dricks pensionsgrundande?

Publicerad 15 april 2019

Fråga:Jag jobbar på en restaurang där vi anställda själva delar upp vår dricks en gång i månaden. Arbetsgivaren (AG) har en skuld till oss och vi meddelar AG vilken anställd som ska ha en viss andel av skulden utbetald tillsammans med sin lön en gång i månaden. AG är enbart en mellanhand, skattar ej på den eller liknande. Det är upp till oss anställda att göra det. AG har redovisat den utfördelade dricksen till Skatteverket under punkt 1.5 (ej pensionsgrundande inkomst). Men om jag skattar för min dricks som för inkomst så borde jag väl tjäna in pension för den?

Förvirrad

Svaret är äldre än ett år

Svar:Dricks är alltid skattepliktigt, och om det är kunderna och inte arbetsgivaren som är utgivare tas det upp under punkt 1.5 (ej pensionsgrundande inkomst).
Att sådan dricks inte är pensionsgrundande beror på att ersättningen från varje enskild kund som regel understiger 1 000 kronor och då betalas inga socialavgifter.
Det är alltså socialavgifterna och inte den skatt vi betalar som finansierar vår allmänna pension. Om en kund skulle ge minst 1 000 kronor i dricks redovisar du detta på en T1-blankett och får då betala socialavgifter (egenavgifter) på cirka 25 procent, och då blir denna ersättning pensionsgrundande.

Yngve Gripple, rättslig expert, Skatteverket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

  Varje vecka, direkt i din inkorg.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här