Nyheter forskning

”Det tyder på att arbetsgivare har satt det i system”

Hotell- och restaurangbranschen är den med flest subventionerat anställda. Merparten arbetar hos arbetsgivare som saknar kollektivavtal och har fler än en bidragsanställd. Det visar en ny studie.

Publicerad 29 oktober 2019
”Det tyder på att arbetsgivare har satt det i system”
Bidragsanställda i hotell- och restaurangbranschen har ofta kollegor med anställningsbidrag. Foto: Ekaterina Demidova/Mostphotos
Anders Kjellberg. Foto: K-G Pressfoto

Antalet personer med subventionerade anställningar har ökat kraftigt. År 2008 var det 47 500 personer som beviljades ett sådant bidrag, år 2018 hade siffran mer än fördubblats. Hotell- och restaurangarbetsgivarna tillhör de mest benägna att anställa med subventionering. Och många anställer fler än en, visar ny forskning.
– Det tyder på att dessa arbetsgivare har satt det i system och att de kan vara beroende av dessa anställda för sin lönsamhet, säger forskaren Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet.

Tillsammans med forskaren Olle Frödin ligger han bakom en ny studie av subventionerade anställningar i Helsingborg som beviljades under år 2016. De har särskilt kollat på handeln, hotell- och restaurang, bemanning och städbranschen, där de flesta bidragsanställda hamnar.

Fakta: Mer från studien

Nya bidragsanställda i branschen 2018:
  • 76 procent var födda utanför Europa.
  • 29 procent hade en funktionsvariation.
  • 71 procent var män.
  •  20 procent var födda i Sverige.
  • 59 procent hade ett nystartsjobb, 16 procent hade ett introduktionsjobb och 8 procent hade lönebidrag.
Källa: Arbetsförmedlingens analysenhet/Forskningsrapport 2019:6, Anställningsbidragens roll i Handeln. Handelsrådet.

I hotell- och restaurangbranschen i Helsingborg anställdes över hälften, 55 procent, av arbetsgivare som beviljades minst två nya anställningsbidrag samma år. Anders Kjellberg säger att det är möjligt att arbetsgivarna har ännu fler bidragsanställda.
– Statistiken visar bara nya subventionerade anställningar, inte förlängda eller sådana som beviljats tidigare. Man kan misstänka att företagen som har fler än en har ännu fler än de vi får fram.

De flesta bidragsanställda omfattas inte heller av kollektivavtal, visar studien. Av alla nya bidragsanställda i Helsingborg 2016 omfattades 45 procent av kollektivavtal. I hotell- och restaurangbranschen var det bara 35 procent som arbetade hos en arbetsgivare med avtal.
– I restaurangbranschen var det en väldigt låg andel som omfattades av kollektivavtal, säger Anders Kjellberg.

Hela studien finns att läsa här.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här