Nyheter forskning

”Det tyder på att arbetsgivare har satt det i system”

Hotell- och restaurangbranschen är den med flest subventionerat anställda. Merparten arbetar hos arbetsgivare som saknar kollektivavtal och har fler än en bidragsanställd. Det visar en ny studie.

Publicerad 29 oktober 2019
”Det tyder på att arbetsgivare har satt det i system”
Bidragsanställda i hotell- och restaurangbranschen har ofta kollegor med anställningsbidrag. Foto: Ekaterina Demidova/Mostphotos
Anders Kjellberg. Foto: K-G Pressfoto

Antalet personer med subventionerade anställningar har ökat kraftigt. År 2008 var det 47 500 personer som beviljades ett sådant bidrag, år 2018 hade siffran mer än fördubblats. Hotell- och restaurangarbetsgivarna tillhör de mest benägna att anställa med subventionering. Och många anställer fler än en, visar ny forskning.
– Det tyder på att dessa arbetsgivare har satt det i system och att de kan vara beroende av dessa anställda för sin lönsamhet, säger forskaren Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet.

Tillsammans med forskaren Olle Frödin ligger han bakom en ny studie av subventionerade anställningar i Helsingborg som beviljades under år 2016. De har särskilt kollat på handeln, hotell- och restaurang, bemanning och städbranschen, där de flesta bidragsanställda hamnar.

Fakta: Mer från studien

Nya bidragsanställda i branschen 2018:

  • 76 procent var födda utanför Europa.
  • 29 procent hade en funktionsvariation.
  • 71 procent var män.
  •  20 procent var födda i Sverige.
  • 59 procent hade ett nystartsjobb, 16 procent hade ett introduktionsjobb och 8 procent hade lönebidrag.

Källa: Arbetsförmedlingens analysenhet/Forskningsrapport 2019:6, Anställningsbidragens roll i Handeln. Handelsrådet.

I hotell- och restaurangbranschen i Helsingborg anställdes över hälften, 55 procent, av arbetsgivare som beviljades minst två nya anställningsbidrag samma år. Anders Kjellberg säger att det är möjligt att arbetsgivarna har ännu fler bidragsanställda.
– Statistiken visar bara nya subventionerade anställningar, inte förlängda eller sådana som beviljats tidigare. Man kan misstänka att företagen som har fler än en har ännu fler än de vi får fram.

De flesta bidragsanställda omfattas inte heller av kollektivavtal, visar studien. Av alla nya bidragsanställda i Helsingborg 2016 omfattades 45 procent av kollektivavtal. I hotell- och restaurangbranschen var det bara 35 procent som arbetade hos en arbetsgivare med avtal.
– I restaurangbranschen var det en väldigt låg andel som omfattades av kollektivavtal, säger Anders Kjellberg.

Hela studien finns att läsa här.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här