Från den 1 november kommer Hotell- och restaurangfacket inte längre yttra sig över arbetsgivare som vill anställa personer med lönestöd. HRF upplever att Arbetsförmedlingen ändå inte tar till sig av den information man ger.
När en arbetsgivare vill anställa någon med lönestöd, exempelvis lönebidrag, är det en rad steg på vägen. Arbetsförmedlingen, som beslutar om stödet, ska först inhämta ett yttrande från berörd facklig organisation.
Facket ska säga om arbetsgivaren har kollektivavtal eller åtminstone villkor som motsvarar de i avtal. Dessutom kan facket varna om man anser att företaget inte är seriöst, till exempel betalar ut fel lön eller staplar bidragsanställningar på varandra.
För två år sedan kontaktade HRF arbetsmarknadsdepartementet för att påtala att systemet med samråd behöver förändras.
– Det är i grunden en bra verksamhet. Det är vårt sätt att hålla koll på arbetsmarknaden och se till att folk inte hamnar på fel arbetsplats. Om det fungerar. Men det har det inte gjort, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.
Arbetsförmedlingens egen utredning visar att myndigheten samråder med facken i hälften av alla lönestödsärenden. Dessutom upplever Hotell- och restaurangfacket att förbundet lägger stora resurser på samråden, men att Arbetsförmedlingen ofta struntar i vad HRF säger.
Hade det varit meningsfullt hade vi sett annorlunda på det.
– Vi gör statens kontrolljobb. I vårt fall handlar det om 4–6 heltidstjänster varje år. Om vi ska fortsätta måste vi få betalt för det. Det finns ingen anledning att våra medlemmar ska stå för kostnaden, när det ändå inte leder till något. Hade det varit meningsfullt hade vi sett annorlunda på det, säger Per Persson.
Varje år läggs runt 1,5 miljarder på lönestöd inom hotell- och restaurangbranschen. Om det används på rätt sätt är det en bra investering, tror Per Persson.
– Men det är bara 18 procent som har en anställning när lönestödet upphör. Skattepengar bidrar alltså till ett utnyttjande av utsatta människor. När man är så generös med bidrag ökar dessutom arbetslösheten i vår bransch, eftersom arbetsgivare inte tillsvidareanställer personal.
Den sista oktober är alltså sista dagen för Arbetsförmedlingen att samråda med HRF om lönestöd. Därefter kommer myndigheten att mötas av ett autosvar där förbundet förklarar varför de inte längre lämnar utlåtanden.
Hej jag jobbade i 23,5 år med lönebidrag,Från början fick arbetsgivaren 90 procent , det sänktes efter hand till 55 procent. De sista åren kom det en kille till samma företag, killen kom från särskolan, killen var de första åren på sk praktik, sedan blev killen anställd och efter några år som han jobbade, när han tog körkort blev jag uppsagd, Plötsligt var det fel på mina utkörningar mm. När inte killen hade körkort då dög jag, Vartannat år kom af till arbetsplatsen och förlängde, arbetsgivaren sa att det går sämre för mig. De trakasserade mig ville bli av med mig, men jag slutade inte frivilligt, facket förhandla så jag fick mer än 4 månadslöner och pengar från afa försäkring, för jag är över 40 år På mötet sa de inte hur mycket killen har stöd, det är sekretess, men alla säger att killen kostar inte företaget mycket. Facket hade möte med af, jag blev lovad ny bidragsanställning,Jag var arbetslös i 8 månader fick ny handledare på af inget hände, Jag har aldrig känt mig så mycket lurad i mitt liv.Efter 8 månader hittade JAG SJÄLV nytt jobb utan bidrag,Jobbar jag extra får jag övertidsersättning och ob tillägg , så som det ska vara, Jag får allt vitt.Jag tycker att lönebidrag är bra hos kommunen eller statliga företag, men inte små privata företag.