Nyheter terrordådet på drottninggatan

”Det sög i magen när jag åkte till jobbet dagen efter”

Restaurangbiträdet Cecilia Ulmestedt blev vittne till terrordådet på Drottninggatan. Genom Kulturhusets fönster kunde hon se röken från den kraschade lastbilen. – Det känns fortfarande overkligt, säger hon ett år efter terrordådet.

Publicerad 6 april 2018
”Det sög i magen när jag åkte till jobbet dagen efter”
– Det första jag såg var en massiv rök som steg upp från Åhléns, säger Cecilia Ulmestedt. Foto: Elis Hoffman
Cecilia Ulmestedt. Foto: Elis Hoffman

Det var fredagseftermiddag och en vanlig jobbdag för Cecilia Ulme­stedt som är restaurangbiträde på Teaterbaren i Kulturhuset i Stockholm.
Men plötsligt förändrades allt. Rakhmat Akilov kapade lastbilen och började sin vansinnes­färd längs Drottninggatan för att sedan krascha in i Åhléns vid Sergels torg. Fem människor dödades och ett femtontal skadades.

– Det första jag såg var en massiv rök som steg upp från Åhléns. Där och då visste vi inte vad som hänt. Men när jag såg sättet som människor sprang på, då visste jag att det var något allvarligt, säger Cecilia Ulmestedt när vi träffar henne ett år senare.

All personal på Kulturhuset samlades på Brunke­bergstorg bakom Kulturhuset. Stressade poliser skrek att de skulle lämna platsen. Efter en stund kom besked från arbetsgivarna om att all personal skulle ta sig hem. Men dagen efter var Cecilia tillbaka på jobbet.

Ansvar vid kris

  • Alla arbetsplatser ska ha beredskap och rutiner för krisstöd.
  • Arbetsgivare ska veta hur de ska agera för att snabbt få hjälp av sjukvårdspersonal eller andra sakkunniga.
  • Arbetsgivaren ska anmäla allvarliga tillbud och arbetsskador till Arbets­miljöverket inom 48 timmar.
  • Om det saknas rutiner för krisberedskap och krisstöd ska du prata med din närmsta chef. Kontakta även ditt skyddsombud eller facket.

– Det sög i magen när jag åkte till jobbet dagen efter. Men för min del var det bäst att komma tillbaka så fort som möjligt för att inte bli rädd, säger hon.
Det ligger ett drygt tiotal branscharbetsplatser längs lastbilens färdväg. Ingen av dem har lämnat in en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket efter terrordådet.

Enligt Christina Asplund på Arbetsmiljöverket är det svårt att säga om det beror på okunskap ­eller att man inte upplevde att personalen drabbades så allvarligt.
– Det kan vara okunskap. Men för att få reda på det skulle vi behöva göra en bedömning från fall till fall, säger Christina Asplund.

Lotta Eckerud. Foto: Elis Hoffman

På Teaterbaren gjordes ingen tillbuds­anmälan eftersom arbetsgivaren inte upplevde att deras personal blivit drabbad av psykisk chock. Det berättar Lotta Eckerud som är HR-chef på Teaterbaren. Där­emot fick all personal erbjudande om att gå till företagshälso­vården för att få samtalsstöd efter terror­dådet.
Dagen efter dådet pratade arbetsgivaren enskilt med alla för att stämma av hur de mådde efter händelsen.
– Även de som inte jobbade den dagen kunde ju känna en oro för att gå tillbaka till jobbet, säger Lotta Eckerud.

Nyheter tävling

Pizza-SM avgjordes på branschmässa

Det var en hård kamp om finalplatserna i Pizza-SM som avgjordes på den stora branschmässan Gastro Nord i Älvsjö. En av de tävlande var Edi Velaj, kock på Scandic Anglais och Jamie's Italian i Stockholm.

Publicerad 26 april 2018 Kommentera
Pizza-SM avgjordes på branschmässa
Pizzabagaren och kocken Edi Velaj från Stockholm tävlade i Pizza-SM. Foto: Anna Hjorth

Kocken och HRF:aren Edi Velaj har jobbat med pizza och pasta i fem och ett halvt år. Men Pizza-SM var hans första officiella tävling.
– Vi tävlade på jobbet och jag vann med min pizza. Jag kallar den ”Il chef” och det betyder att det är kockens pizza.

Berätta om din pizza!
– Det är en speciell deg. Jag använder väldigt lite jäst, bara två gram per kilo vetemjöl. Den är kalljäst och får vila i kylskåpet i 72 timmar innan jag tar ut den. Då är den perfekt! Degen är viktig i pizzan, men här är det många som inte kan göra en äkta napolitansk pizzadeg.

Vad har du mer för ingredienser?
– Jag älskar italienska råvaror och smaker. Så jag har burrataost, havssalt, semitorkade körsbärstomater, krasse, svartpeppar och griskind på pizzan. Det smakar jättegott. Tyvärr blev min tävlingspizza lite bränd under, för jag har inte jobbat med den här ugnen tidigare.

Hur var det att tävla?
– Det var stressigt! Jag har inte tränat något särskilt, det har inte funnits tid till det för jag har jobbat. Det var annorlunda att tävla mot att jobba i det vanliga köket, för det är så mycket folk här. Men det var roligt.

Nu vann du inte – skulle du vilja tävla igen?
– Ja, jag vill försöka nästa år igen! Jag vet att många gillar min pizza. Den har funnits på menyn på Jamie’s i en månad som en specialpizza och det har gått jättebra.

Segrare i Pizza-SM blev Amir Bozaghian från Vezzo i Umeå.

Nyheter stämning

HRF stämmer i AD för utebliven ob

I ett och ett halvt år arbetade diskaren helg på Malmö-restaurangen, helt utan ob-ersättning. Nu stämmer HRF arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.

Publicerad 26 april 2018 Kommentera
HRF stämmer i AD för utebliven ob
Diskaren jobbade varannan helg i ett och ett halvt år, utan att få ob-tillägg. Foto: Istockphoto

Under ett och ett halvt år arbetade HRF-medlemmen som städare och diskare på en restaurang i Malmö. I tjänsten ingick arbete varannan helg, men för detta fick diskaren aldrig någon ob-ersättning. När Hotell- och restaurangfacket uppmärksammande arbetsgivaren på detta menade denne att ob-ersättningen hade förhandlats bort.
– De menade att de hade någon form av arbetstidsförkortning i stället för ob. Men det fanns för det första inga dokument som visade på detta, och för det andra kan man inte göra så. Man kan helt enkelt inte ta bort ob-tillägget, säger Emil Bäckström, ansvarig ombudsman på HRF.

Medlemmen har även fått för lite semesterersättning, menar Hotell- och restaurangfacket. Facket stämmer nu därför arbetsgivaren i Arbetsdomstolen för både kollektivavtalsbrott och brott mot semesterlagen. Sammanlagt kräver facket nästan 11 000 kronor i uteblivet ob-tillägg och semesterersättning. Dessutom vill HRF att medlemmen och förbundet ska få vardera 100 000 kronor i skadestånd.

Nyheter förbundet

HRF testar nya grepp mot medlemstapp

Hotell- och restaurangfacket fortsätter att förlora medlemmar. Sedan årsskiftet har man minskat med över 800 personer. Nu provar förbundet nya grepp för att vända trenden.

Publicerad 25 april 2018 Kommentera
HRF testar nya grepp mot medlemstapp
När HRF fyller 100 år bjuder man nya medlemmar på den första 100-lappen i medlemsavgift. Foto: Mostphotos

I slutet av mars hade Hotell- och restaurangfacket 29 791 medlemmar. Det är ungefär 800 färre än i början av 2018. Tittar man längre bakåt i tiden så är minskningen ännu större. I början av 2016 hade HRF över 31 000 medlemmar. Men förbundet är inte i kris, säger Pim van Dorpel, vice ordförande.
– Nej, men det är synnerligen allvarligt. Vi är väldigt oroade över att vi fortsätter att backa. Vi håller på att analysera orsakerna till det nu. Sedan måste den nya förbundsstyrelsen ta tag i frågan direkt efter kongressen, säger han.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

En orsak till medlemstappet kan vara den snabba omsättningen av personal i branschen, menar Pim van Dorpel. Den avspeglas också i en snabb omsättning av medlemmar i facket. I mars registrerades till exempel 655 nya medlemmar. Samma månad valde 554 att gå ur och nära 200 togs bort eftersom de inte betalat avgiften.
– Många hinner knappt gå in i HRF innan de byter bransch och förbund. En annan orsak är högkonjunkturen. Det är extremt lätt att få jobb i branschen, så många tycker inte att de behöver tryggheten som medlemskapet innebär.

Men Pim van Dorpel tycker också att förbundet måste se på sin egen verksamhet med kritiska ögon. Han berättar bland annat att en medlemsundersökning är på gång.
– Vi måste fundera på om vi är tillräckligt attraktiva för dem som skulle kunna vara våra medlemmar. Vi har till exempel inte någon inkomstförsäkring, vilket konkurrerande förbund har. Kanske hade det sett annorlunda ut om vi också hade kunnat erbjuda det, säger han.

En del andra förbund har gratis medlemsavgift den första tiden. Nu ska Hotell- och restaurangfacket också testa det. I maj fyller förbundet 100 år och firar med att bjuda nya medlemmar på den 100-lapp som det annars kostar första månaden.
– Det blir en testballong för att se om det har någon effekt, särskilt när de nya ska börja betala som vanliga medlemmar. Men det är också ett sätt att uppmärksamma att vi fyller 100 år och en möjlighet att exponera våra frågor, säger Pim van Dorpel.

Fråga om jobbet.
134
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.