Restaurangbiträdet Cecilia Ulmestedt blev vittne till terrordådet på Drottninggatan. Genom Kulturhusets fönster kunde hon se röken från den kraschade lastbilen. – Det känns fortfarande overkligt, säger hon ett år efter terrordådet.
Det var fredagseftermiddag och en vanlig jobbdag för Cecilia Ulmestedt som är restaurangbiträde på Teaterbaren i Kulturhuset i Stockholm.
Men plötsligt förändrades allt. Rakhmat Akilov kapade lastbilen och började sin vansinnesfärd längs Drottninggatan för att sedan krascha in i Åhléns vid Sergels torg. Fem människor dödades och ett femtontal skadades.
– Det första jag såg var en massiv rök som steg upp från Åhléns. Där och då visste vi inte vad som hänt. Men när jag såg sättet som människor sprang på, då visste jag att det var något allvarligt, säger Cecilia Ulmestedt när vi träffar henne ett år senare.
All personal på Kulturhuset samlades på Brunkebergstorg bakom Kulturhuset. Stressade poliser skrek att de skulle lämna platsen. Efter en stund kom besked från arbetsgivarna om att all personal skulle ta sig hem. Men dagen efter var Cecilia tillbaka på jobbet.
Ansvar vid kris
- Alla arbetsplatser ska ha beredskap och rutiner för krisstöd.
- Arbetsgivare ska veta hur de ska agera för att snabbt få hjälp av sjukvårdspersonal eller andra sakkunniga.
- Arbetsgivaren ska anmäla allvarliga tillbud och arbetsskador till Arbetsmiljöverket inom 48 timmar.
- Om det saknas rutiner för krisberedskap och krisstöd ska du prata med din närmsta chef. Kontakta även ditt skyddsombud eller facket.
– Det sög i magen när jag åkte till jobbet dagen efter. Men för min del var det bäst att komma tillbaka så fort som möjligt för att inte bli rädd, säger hon.
Det ligger ett drygt tiotal branscharbetsplatser längs lastbilens färdväg. Ingen av dem har lämnat in en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket efter terrordådet.
Enligt Christina Asplund på Arbetsmiljöverket är det svårt att säga om det beror på okunskap eller att man inte upplevde att personalen drabbades så allvarligt.
– Det kan vara okunskap. Men för att få reda på det skulle vi behöva göra en bedömning från fall till fall, säger Christina Asplund.
På Teaterbaren gjordes ingen tillbudsanmälan eftersom arbetsgivaren inte upplevde att deras personal blivit drabbad av psykisk chock. Det berättar Lotta Eckerud som är HR-chef på Teaterbaren. Däremot fick all personal erbjudande om att gå till företagshälsovården för att få samtalsstöd efter terrordådet.
Dagen efter dådet pratade arbetsgivaren enskilt med alla för att stämma av hur de mådde efter händelsen.
– Även de som inte jobbade den dagen kunde ju känna en oro för att gå tillbaka till jobbet, säger Lotta Eckerud.