Arbetspasset | Nyheter hållbarhet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Det här krävs för ett lyckat miljöarbete

Allt fler inom hotell- och restaurangbranschen tänker på miljön. Personalen har en nyckelroll, säger Sara Sundquist på Visita.

Publicerad 23 september 2015
inlinebild
Sara Sundquist, Visita. Foto: Ann Patmalnieks

Många hotell har länge varit bra på miljöarbete, men nu sprider sig satsningarna även bland restauranger.
– Tidigare var det framför allt vissa spjutspetsar bland finkrogarna, nu ökar medvetenheten även bland till exempel vanliga kvarterskrogar, säger Sara Sundquist, livsmedels- och miljöstrateg på Visita.

Vad är det som görs mest?
– De flesta riktar in sig på maten, som ju är vår branschs stora påverkan på miljö, klimat och arbetsförhållanden i leveransledet. Ekologiskt, Kravodlat eller närodlat är populärt. Men närodlat är inte nödvändigtvis bra för miljön. Jag bor nära en liten bondgård som odlar potatissorter som kräver mycket besprutning. Samtidigt är närodlat positivt eftersom det ger en levande landsbygd.

Vad bör nästa steg bli?
– Den stora, enkla kakan som jag skulle ­rekommendera är energibesparingar. Se över förbrukning, belysning och vitvaror. Rutiner är viktiga, låt inte stekhällarna stå på i onödan, ha inte saker ni tar ut ofta i de största kylskåpen. Med stora dörrar stiger temperaturen fort. Här finns det pengar att spara, till skillnad från det ekologiska som kostar – även om man sedan kan tjäna på det eftersom gästerna gillar det. Att se över svinnet hör också till sådant som är lätt att göra och ger resultat.

Vilken roll spelar personalen?
– De ställen som har lyckats har engagerad personal, som kommer med kloka, konkreta tips. De har kunskaperna på detaljnivå. Arbetsgivare som har kommit en bit i sitt hållbarhetsarbete har insett att personalen är förutsättningen för att kunna leverera en härlig upplevelse, ett trevligt bemötande och ett välstädat rum. Då är det viktigt att de trivs på jobbet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här