Nyheter avtal 2012
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Det är ingen dans på rosor som väntar”

I dag slår HRF fast vilka frågor förbundet ska driva i avtalsrörelsen. Men redan nu är det klart att mycket kommer att handla om lönerna. -- Vi kommer inte att släppa kravet på att avtalets lägsta löner ska höjas, säger förbundsordförande Ella Niia.

Publicerad 27 mars 2012

Avtalsrörelsen har startat och i dag (27/3) samlas ett 60-tal ombud från hela landet för att besluta om HRF:s avtalskrav. Ella Niia inledde mötet med att förvarna om att det kan bli en tuff och utdragen avtalsrörelse.
– Startsträckan blir längre när arbetsgivarsidan anser att ungdomslönerna är för höga och att minimilönerna ska sänkas. Vi har att göra med en motpart som stöttar kravet på att långtidsarbetslösa ska få gå in med sänkta löner, sa Ella Niia.

Hon berättade också att LO-samordningens krav på 860 kronor plus 100 kronor består. Snittlönen i hotell- och restaurangbranschen är under 20 000 kronor, påminde Ella Niia om. Den löneökning som SHR vill se är 2,6 procent.
– Men tjänar man under 20 000 och därtill är deltidsarbetande blir det inte många kronor, sa Ella Niia. Vi kommer inte släppa kravet på att avtalets lägsta löner ska höjas. Annars kommer vi att få en lönepress neråt och ingen kommer att kunna stanna i branschen.

Ella Niia berättade att hon aldrig tidigare känt ett så kompakt motstånd från motparten SHR inför en avtalsrörelse.
– Det låter kanske dystert men det är ingen dans på rosor som väntar nu. Hoppas ni är väldigt taggade, sa Ella Niia.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här