Nyheter avtal 2012
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så vill HRF få upp avtalslönerna…

-- Avtalets lägstalöner är inte något hinder för löneutveckling. Hindren är den höga personalomsättningen, den negativa löneglidningen, det vill säga att arbetsgivarna inte höjer lönerna avtalsenligt, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Ella Niia.

Publicerad 11 april 2012
inlinebild
Ella Niia, förbundsordförande för HRF. Foto: Elis Hoffman

Vilka är HRF:s avtalskrav?
– Utgångspunkten är samordningen vi har inom LO-familjen. Vårt krav är en lönehöjning på 860 kronor plus 100 ­kronor i jämställdhetssatsning för att minska löneskillnaderna mellan kvinno- och mans­dominerade branscher. Vi vill också ­ytterligare stärka rätten till tillsvidare­anställningar. Har man en visstidsanställning är man otrygg och mentalt någon annanstans. Vi måste skapa trygga förutsättningar för dem som vill jobba i branschen.

Vilken fråga är viktigast?
– Lönen. Snittlönen i branschen är 20 412 kronor. Men det är svårt att hävda bara lönen utan att ta upp arbetstiden. Enligt vår partsgemensamma statistik arbetar restaurangbiträden knappa 90 timmar på en månad. Med en lön på runt 20 000 och deltid blir det inte mycket pengar att leva för.

SHR har aviserat att sänka minimi­lönerna för unga. Vad kommer ni att svara på det?
– Vi har sedan länge ungdomslöner fram till man är 20 år, i vårt avtal. Jag menar att det tillgodoser de krav som arbetsgivaren har. Det är redan i dag billigt att anställa ungdomar. Det finns ingen forskning som visar på ett samband mellan sänkta kostnader och ökad sysselsättning. Sänkningen av arbetsgivaravgifterna kostade 51,5 miljarder i förlorade skatteintäkter men har inte gett några jobb. Momssänkningen verkar inte heller ha gett några nya jobb. Nu är det nästa steg att lönerna ska sänkas för att skapa nya jobb. Vi är inte förhandlingsbara när det kommer till lönesänkningar.

SHR menar att minimilönerna  redan är höga som de är, och att höja dem ytterligare skulle minska möjligheterna för löneutveckling för dem som stannar i branschen. Hur ser du på det?
– Vi har lägstalöner i vårt avtal. Vårt viktigaste lönepolitiska mål är att alla våra medlemmar ska ha en lön att leva på.  Avtalets lägsta löner är inte något hinder för löneutveckling. Hindren är den höga personalomsättningen, den negativa ­löneglidningen, det vill säga att arbets­givarna inte höjer lönerna avtalsenligt, och avsaknad av koppling mellan löneutveckling och kompetensutveckling.
 
Vad säger du om att SHR ser industrins löneökning som normerande?
– Vi i LO:s styrelse anser inte att industrin ska vara normerande. Vi har inom ramen för LO-samordningen enighet kring våra krav och ska hålla fast vid dem.

Vad ska HRF göra för att minimilönerna inte ska vara norm?
– Hur arbetsgivare tillämpar minimi­lönerna är ett problem. Tanken med ­minimilöner är att de ska utgöra golvet men de har snarare blivit taket och ses som den normala lönen. Nu säger arbetsgivaren att de lägsta lönerna i avtalen är så höga att det pressar ihop löneutvecklingen.

Är det realistiskt att tro att LO-samordningens krav ska gå igenom?
– Nyligen kom det rapporter från Konjunkturinstitutet om att siffrorna pekar åt rätt håll. Sedan bygger LO-samordningen på att få upp de lägsta lönerna. Det är hela tanken. Jag tycker att argumentet att branschen inte orkar bära våra krav missar att hotell- och restauranganställda måste ha löner som måste gå att leva på. Jag tycker att våra krav tar hänsyn till samhällsekonomin.

Hur stor är risken för en konflikt?
– Det är svårt att bedöma. Men min och vår förhandlingsdelegations intentioner är att vi ska komma fram till ett avtal utan konflikt. Vårt uppdrag är att förhandla.

Läs intervjun med SHR:s vd Eva Östling Ollén här.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter Internationellt

HRF vill stoppa könsbaserat våld

I dag börjar världsfacket en kampanj för att få igenom en internationell konvention mot könsbaserat våld på jobbet. –Det skulle betyda mycket för hotell- och restaurangarbetare runt om i världen, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 14 februari 2018 Kommentera
HRF vill stoppa könsbaserat våld
Runt 35 procent av världens kvinnor har upplevt sexuellt eller fysiskt våld i hemmet, på offentliga platser eller på arbetsplatsen, enligt statistik från FN. Foto: Istockphoto

Sedan flera år tillbaka har den internationella fackföreningsrörelsen arbetat för en ILO-konvention mot könsbaserat våld på jobbet. Arbetet har gett resultat, i sommar ska frågan diskuteras för första gången på ILO:s internationella arbetskonferens.

Malin Ackholt
Malin Ackholt. Foto: Anna-Karin Nilsson

Men många stater stödjer inte konventionen och därför startar nu världsfacket ITUC den globala kampanjen ”Stop gender-based violence at work”.
– Metoo-rörelsen har ju visat vilket enormt samhällsproblem det här är. En ILO-konvention mot könsbaserat våld i arbetslivet skulle betyda mycket för kvinnor inom hotell- och restaurangbranschen runt om i världen. Många arbetar under hemska villkor, och trakasserierna kan komma från arbetsgivare och kollegor såväl som från kunder och gäster, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt.

Fakta: ILO och Världsfacket ITUC

ILO är FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. I dag har ILO över 180 konventioner. Medlemsländerna kan välja att skriva under och ratificera konventionerna, det vill säga justera sin lagstiftning efter dem så att de blir till lag i landet.

Världsfacket ITUC organiserar 181 miljoner arbetare i 163 länder och regioner världen över.

Runt 818 miljoner kvinnor har upplevt sexuellt eller fysiskt våld i hemmet, på offentliga platser eller på arbetsplatsen, enligt statistik från FN. Det motsvarar 35 procent av världens kvinnor. I vissa länder är siffran upp emot 70 procent. Malin Ackholt menar att en internationell konvention mot könsbaserat våld kan vara ett viktigt verktyg, även om ILO inte har några sanktionsmöjligheter mot länder som bryter mot den.
– Det blir ändå en slags ”name and shame” effekt. Det är viktigt att Sverige ratificerar konventionen och blir ett föregångsland på det här området. Ju fler länder som skriver under, desto högre status får de här frågorna, säger Malin Ackholt.

Den internationella kampanjen ”Stop gender-based violence at work” pågår från den 14 februari till och med internationella kvinnodagen den 8 mars.

 

Nyheter kollektivavtal

Branschföretag gör tummen upp för kollektivavtal

Företagare i hotell- och restaurangbranschen är mer positiva till kollektivavtal än företag i andra branscher. Det visar en ny rapport som presenterades i dag.

Publicerad 13 februari 2018 Kommentera
Branschföretag gör tummen upp för kollektivavtal
Kollektivavtalet mellan HRF och Visita, det så kallade Gröna Riks. Foto: Anna-Karin Nilsson

Sju av tio företag i hotell- och restaurangbranschen har kollektivavtal. Det är högst andel av alla branscher, visar rapporten ”Hur fungerar kollektivavtalen?” som presenterades i dag. Bakom rapporten står Arbetsmarknadsekonomiska rådet, som bland annat gjort en stor enkätundersökning för att ta reda på hur företagen ser på kollektivavtalen.
– Företag som har kollektivavtal tycker att de ger företaget ett gott anseende och en bra relation till de anställda. De som inte har det tycker i större utsträckning att avtalen är krångliga och att det är dyrt, sade professor Lars Calmfors, när han presenterade rapporten.

Om rapporten

Rapporten ”Hur fungerar kollektivavtalen?” ges ut av Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER. Rådet består av experter som analyserar hur arbetsmarknaden fungerar, utifrån lönebildning, arbetsrätt och arbetsmarknadspolitik. AER är instiftat av Svenskt Näringsliv men arbetar oberoende.

Läs rapporten här: www.arbetsmarknadsekonomiskaradet.se/download/1605/

Rapporten visar också att synen på kollektivavtalen skiljer sig mycket mellan olika branscher. Mest negativa var företag i byggbranschen. Mest positiva var arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen, vilket förvånade rapportförfattarna.
– Man kunde ha förväntat sig att företagen i handeln och inom hotell- och restaurang skulle haft ungefär samma syn på kollektivavtalen, eftersom det finns många likheter mellan branscherna. Men det visade sig att det generellt var en betydligt mer positiv syn i hotell- och restaurangbranschen, sade Lars Calmfors.

Som en möjlig förklaring till det nämnde han att företagen inom handeln till exempel är missnöjda med ob-tilläggen, som de uppfattar som höga.

Forskarna har också undersökt hur vanligt det är med lokala fackklubbar. I hotell- och restaurangbranschen är det bara två procent av företagen som har lokala fackklubbar, vilket är den lägsta andelen av alla branscher.
– På företag där det finns en lokal fackklubb tycker man att det underlättar kommunikationen med de anställda och att det är lättare att förankra olika beslut, sade Lars Calmfors.

Nyheter Utbildning

Kockutbildare i blåsväder

Företaget Astar är den största leverantören av arbetsmarknadsutbildningar för kockar. Men efter en granskning har brister i deras SFI-utbildning upptäckts. –Vi följer företaget efter avslöjandet, säger Petter Carolusson, chef på Arbetsförmedlingen.

Publicerad 9 februari 2018 Kommentera
Kockutbildare i blåsväder
Företaget Astar är den största leverantören av arbetsmarknadsutbildningar för kockar. Foto: Colourbox

Företaget Astar håller i utbildningen ”Restaurang och storhushåll” på 37 orter i Sverige. Det gör företaget till den största leverantören av arbetsmarknadsutbildningar för kockar. Astar är också en stor leverantör av utbildning i svenska för invandrare, SFI, som köps av kommunen. En granskning gjord av Kalla fakta visar att företagets SFI-utbildning har stora brister. Bland annat utlovades två lärare om antalet elever var fler än 20. Men granskningen visar att en lärare kunde vara själv med 60 elever.

Petter Carolusson är enhetschef för externa tjänster på Arbetsförmedlingen. Han berättar att det kommit in klagomål på Astars utbildningar inom restaurang och storhushåll, där kockyrket ingår.
– Just nu pågår några ärenden som gäller den utbildningen, men Astar är inte ensamma om att ha ärenden på sig. Självklart följer vi utvecklingen efter avslöjandena i tv, säger han.

Det var i början av 2017 som Astar tecknade avtal med Arbetsförmedlingen om att hålla utbildningar inom restaurang och storhushåll. Upphandlingen gäller i två år. Lärartätheten ska enligt upphandlingen vara en lärare på 15 elever under praktiska moment, och en lärare på 20 elever under teoretiska moment.

Men Arbetsförmedlingen kommer inte att göra några extrakontroller av Astars kockutbildningar efter uppgifterna om lärarbristen på SFI-utbildningen.
– Vi har en uppföljningsmodell som är väl utarbetad. Kommer det in klagomål så gör vi oanmälda inspektioner. Vi kommer inte göra några kontroller utöver det vanliga på grund av avslöjandena, säger Petter Carolusson.

Mikael Torkeli som är försäljningschef för Astar tillbakavisar uppgifterna om bristerna i SFI-utbildningen. När det gäller kockutbildningen menar han att lärartätheten är god.
– Vi uppfyller de krav som finns i avtalet med Arbetsförmedlingen, säger Mikael Torkeli.

Fråga om jobbet.
131
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.