Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Deltidare missar ofta när de ska redovisa arbetad tid till a-kassan

De allra flesta som fick ersättning från a-kassan förra året hade rätt till ersättningen. Några få fuskade medvetet till sig pengar, och under 2006 uteslöts 65 medlemmar.

Publicerad 8 mars 2007

Under 2006 fick 23 814 medlemmar någon gång ersättning från Hotell- och restauranganställdas a-kassa. Men 1 571 personer tog emot pengar de inte hade rätt till.
I de flesta fall handlar det inte om fusk, utan om småsummor som medlemmen råkat få av misstag, exempelvis vid en övergång från arbetslöshet till studier.

A-kassan krävde tillbaka pengarna och ungefär 5 miljoner kronor betalades tillbaka till kassan. Men många betalade inte och vid årsskiftet hade medlemmarnas skuld till a-kassan växt till något över 10 miljoner.

– Den vanligaste orsaken till återkrav är att medlemmen är deltidsanställd och inte deklarerar alla sina arbetade timmar, säger Anders Hjelm, handläggare på a-kassan.
Näst vanligast är att man har fått sjuk- eller föräldrapenning och a-kassa samtidigt. Att gå på a-kassa medan man studerar är ett annat vanligt fel.

Under året blev 65 personer uteslutna ur kassan då de medvetet lämnat in oriktiga uppgifter för att få ersättning. Fyra medlemmar polisanmäldes.

Fler fakta om a-kassan 2006
? 1560 personer blev arbetslösa efter att ha sagt upp sig. De hade inte rätt till a-kassa direkt, utan fick vänta 45 ersättningsdagar.
? 172 personer fick sin a-kassa sänkt med 25 procent eftersom de tackat nej till arbete.
? 39 personer blev av med jobbet efter att ha uppträtt otillbörligt, exempelvis hotat andra anställda. De fick vänta 60 ersättningsdagar innan de fick a-kassa.

Läs mer:
A-kasseåret 2005: 49 fuskare uteslöts. Läs mer här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.