Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Branschens män allt friskare

Hotell- och restauranganställda män mår allt bättre på jobbet. Det visar Arbetsmiljöverkets nya undersökning av arbetsrelaterade besvär.

Publicerad 18 september 2008

Drygt var tionde man i hotell- och restaurangbranschen har någon gång under det senaste året fått fysiska problem på grund av sitt jobb. Det kanske låter mycket, men det är ändå en klar förbättring från år 2005 när undersökningen senast gjordes. Då svarade nästan var femte man att de fått ont i kroppen av sitt arbete.

Hotell- och restaurangkvinnorna är dock fortfarande lika skadeutsatta. Mer än var femte kvinna i branschen säger att de har fått fysiska problem av sitt arbete det senaste året. Det är ungefär lika många som tidigare.

Mest utsatta är kvinnliga kockar, restaurangbiträden och städerskor. De vanligaste skadeorsakerna är tunga lyft, påfrestande arbetsställningar och stress.

Undersökningen visar också att få svenskar, bara 15 procent, anmäler sina skador till Försäkringskassan. Många upplever inte sina skador som tillräckligt allvarliga, och en del vill avvakta för att se om de ska blir bättre. Nästan var tionde visste inte om att skadorna skulle anmälas.

Källa: Arbetsmiljöstatisik 2008:5

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här