Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Branschens anställda bolmar mest

Gärna rökfritt på jobbet, men inte hemma. Restauranganställda röker betydligt mer än andra, visar en ny undersökning från Statens folkhälsoinstitut.

Publicerad 8 juli 2010

Sedan år 2005 får varken gäster eller anställda röka på krogen. Bra för arbetsmiljön, visar forskning, men det verkar inte ha fått branschens anställda att sluta blossa. En ny undersökning från Statens folkhälsoinstitut visar att nästan var tredje kvinna och var femte man i restaurangbranschen röker varje dag. Det kan jämföras med drygt var tionde man och kvinna i hela befolkningen.
– Det är alarmerande höga siffror och tydliggör att restauranganställda är en utsatt grupp vad gäller tobaksbruk, säger Åsa Lundquist som är projektledare för det Nationella tobaksuppdraget vid Statens folkhälsoinstitut.

Även gruppen som röker då och då är stor bland restauranganställda. Var tredje kvinna och var fjärde man i branschen säger sig göra det. Sammanlagt innebär det att hälften av restaurangmännen och mer än sex av tio restaurangkvinnor röker.
– Vi bör nu gå vidare med dessa uppgifter och se på vilket sätt vi bäst kan nå både restaurangbranschen och även andra yrkesgrupper där man har en hög andel rökare bland de anställda, säger Åsa Lundquist.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.