Nyheter konkurs

Branschen bromsar – men inte i norr

Konkurserna ökar, färre startar företag och uppsägningarna har blivit fler. Signaler kommer nu om att branschen bromsar in. Men i norr är bilden en annan.

Publicerad 16 januari 2023
Branschen bromsar – men inte i norr
Norra Sverige går mot strömmen. De stora satsningarna på industrin för med sig gäster till hotell och restauranger. Här Sara kulturhus i Skellefteå. Foto: Birgitta Gustafsson/Mostphotos

Kriget i Ukraina, inflationen, det skenande elpriset och på det en pandemi som inte riktigt vill släppa greppet – utmaningarna för hotell- och restaurangbranschens företag har varit stora under hösten. Nu börjar det märkas i statistiken.

Bara i december ökade antalet konkurser i branschen med 29 procent jämför med samma månad 2021. Sett till enbart restauranger är ökningen av konkurser den högsta och antalet nystartade restaurangföretag det lägsta på tio år, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

Viktoria Melin
Viktoria Melin. Foto: Privat

Flera av Hotell- och restaurangfackets lokala avdelningar bekräftar bilden.

– Ja, vi har märkt av en ökning av arbetsbristförhandlingar. Det känns som att det har pågått ett par månader. Det är allt möjligt – konkurser, ställen som stänger ned innan konkurs och ställen som drar ned på personal. Även hyvlingar, berättar Viktoria Melin, kassör på HRF avdelning Stockholm-Gotland.

I avdelning Nord är läget dock ett annat, berättar kassör Mikael Forsberg.

– Vi har haft en medlem som blivit uppsagd på grund av arbetsbristskäl och två konkurser det senaste halvåret. Det är ungefär som vanligt. Här råder snarare stor personalbrist, säger han.

Anledningen till att norra Sverige går mot strömmen är de stora satsningar på industrin som görs där just nu, tror Mikael Forsberg.
– Det är enorma pengar som investeras i omställningen till grön industri. Det ger ett stort tryck på hotell och restauranger. De behöver ju ha mat och bo någonstans. Man brukar säga att en byggjobbare ger tio arbeten.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här