Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Böter för vakt som vägrade släppa in romer

Vakten vägrade släppa in den romska kvinnan på restaurangen. Hans motivering var att restaurangen inte tillät folkdräkter i lokalen. Nu har Stockholms tingsrätt dömt vakten till dagsböter för olaga diskriminering.

Publicerad 12 januari 2006

I december 2002 var den romska kvinnan och hennes kollega i Stockholm för att delta i en konferens om romers rättigheter. På kvällen bestämde de sig för att äta middag på en restaurang i centrala Stockholm. Men i dörren stoppades de av den åtalade vakten.

Enligt kvinnan sa ordningsvakten att hon inte var välkommen eftersom hon var klädd i romska kläder. Han hänvisade till folkdräkter inte var tillåtna på restaurangen. Kvinnan förklarade att hennes klädsel inte är en folkdräkt utan det hon har på sig till vardags. Men vakten ville ändå inte släppa in sällskapet.

Ledningen för restaurangen säger att det inte har funnits något förbud mot folkdräkter. Nu har Stockholms tingsrätt dömt ordningsvakten till 60 dagsböter för olaga diskriminering. Mannens advokat kommer att överklaga domen till hovrätten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.