Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Norska restaurangfacket betalar 800000 kronor till förtroendevald

En förtroendevald i det norska restaurangfacket försökte få medlemmar att byta till ett annat förbund. Då blev hon utesluten ur HRAF. Sedan dess har kvinnan varit sjukskriven. Förbundets agerande är orsaken, enligt Oslo tingsrätt. HRAF har därför dömts att betala henne 800 000 kronor.

Publicerad 2 mars 2006

Kvinnan företrädde HRAF på SAS-hotellen i Bergen och i Radisson SAS-koncernen. 2001 blev hon utesluten ur facket. Bakgrunden var att hon tagit kontakt med ett annat förbund, Prifo, för att ansöka om övergång både för henne och för HRAF-medlemmarna på hotellen i Bergen. När inte det lyckades försökte hon bilda en lokal personalförening.

När HRAF fick veta detta uteslöt de den förtroendevalda kvinnan. Sedan dess har hon inte kunnat arbeta och varit sjukskriven för depression. Kvinnan har drivit en rättsprocess mot facket och Oslo tingsrätt har nu dömt HRAF att betala skadestånd motsvarande 800 000 svenska kronor för förlorade inkomster. Tingsrätten slår fast att det är fackförbundets beteende som orsakat sjukdomen. Andra förtroendevalda satte henne under stor press och beskyllde henne för att ha dragit privata fördelar av sin ställning.

– Tingsrätten har bagatelliserat och bortsett från hennes illojala uppträdande samtidigt som man kritiskt värderat hur vi som förbund reagerade, säger förbundsordförande Eli Ljunggren till Hotell- och restaurantarbeideren.
Förbundet överklagar domen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här