Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Blockad på Göteborgsföretag i dag

Ombudsman Maria Norrbin-Karlsson delar ut information om blockaden. Foto: Bror Augustsson I dag klockan 08.00 inleddes Hotell- och restaurangfackets blockad mot restaurang Wild 'n' Fresh, som vägrat teckna avtal.

Publicerad 5 december 2006

För två veckor sedan varslade Hotell- och restaurangfackets Göteborgsavdelning fem restauranger om blockad. Tre tecknade kollektivavtal. Men ägaren till Wild ’n’ fresh vägrar, trots flera möten med fack och medlare. Från klockan 09.00 finns fackets blockadvakter på plats utanför salladsbaren, som ligger i saluhallen Briggen i Göteborg.

Vad gjorde att den här arbetsgivaren vägrade skriva på?
– De har inte råd. Avtalet kostar 1500 kronor om året plus 0,3 procent av lönesumman, det blir max 6000 kronor per anställd , säger Dan Fransson, förste ombudsman på Göteborgsavdelningen.

Företaget ska enligt uppgift ha en slags företagarförsäkring, men de anställda saknar det skydd som avtalsförsäkringarna ger. Det är försäkringar som ger anställda ersättning vid sjukdom, vid uppsägning på grund av arbetsbrist och liknande.

De anställda på Wild ’n’ fresh ska inte arbeta så länge blockaden pågår.
– De är uttagna i blockad. Anställda som är medlemmar i Hotell- och restaurangfacket får ersättning från facket istället för lön. Personer som inte är medlemmar får inte ersättning, men de ska ändå inte arbeta.
Facket har pratat med några av de anställda, och en person var orolig då han hade hört att lönen skulle sänkas om det blev kollektivavtal. Men det stämmer inte.

HRF har tecknat 39 nya kollektivavtal sedan februari då kampanjen drogs igång. Under resans gång har 11 blockadvarsel utfärdats och ett ärende har gått till Arbetsdomstolen på grund av förhandlingsvägran.
Det här är första gången det går så långt som till blockad.

– Vi finns här ute nu och fortsätter blockaden tills vi har avtalet, säger Dan Fransson.

De har tecknat avtal under november
Café le petit
Beefeater Inn
Kaffemoster
Café Cava
Havet

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Nyheter balans

Regeringen föreslår familjevecka

Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Tanken är att det ska göra det lättare att kombinera arbetsliv med familjeliv.

Publicerad 18 juni 2021 Kommentera
Regeringen föreslår familjevecka
Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Det ska underlätta för föräldrar att kombinera jobb och familjeliv. Foto: Mostphotos

En ny föräldrapenningförmån till föräldrar med barn mellan 4 och 16 år. Det presenterade statsminister Stefan Löfven i dag. Förslaget, som ska nu lämnas till lagrådet, är tänkt att införas från april 2022.

– Vi måste underlätta för alla dem som kämpar med att kombinera arbetsliv med familjeliv. För dem som inte kan jobba hemma när skolan eller förskolan är stängd. Vi vill bidra till att göra arbetande föräldrars vardag enklare och samtidigt ge dem mer möjlighet till mer tid med sina barn, sade Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen.

Dagarna ska kunna användas när barnet inte kan vara i skola eller förskola, till exempel på grund av planeringsdagar, studiedagar eller lov.

I familjer med två föräldrar får vardera föräldern tre dagar per år. Förälder med ensam vårdnad får sex dagar.

HRF:s ordförande Malin Ackholt tycker att förslaget är bra.

– Många av våra medlemmar jobbar på obekväma och varierande arbetstider. Det här kommer att underlätta för dem att både förvärvsarbeta och vara föräldrar.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här