Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Blockad på Göteborgsföretag i dag

Ombudsman Maria Norrbin-Karlsson delar ut information om blockaden. Foto: Bror AugustssonI dag klockan 08.00 inleddes Hotell- och restaurangfackets blockad mot restaurang Wild 'n' Fresh, som vägrat teckna avtal.

Publicerad 5 december 2006

För två veckor sedan varslade Hotell- och restaurangfackets Göteborgsavdelning fem restauranger om blockad. Tre tecknade kollektivavtal. Men ägaren till Wild ’n’ fresh vägrar, trots flera möten med fack och medlare. Från klockan 09.00 finns fackets blockadvakter på plats utanför salladsbaren, som ligger i saluhallen Briggen i Göteborg.

Vad gjorde att den här arbetsgivaren vägrade skriva på?
– De har inte råd. Avtalet kostar 1500 kronor om året plus 0,3 procent av lönesumman, det blir max 6000 kronor per anställd , säger Dan Fransson, förste ombudsman på Göteborgsavdelningen.

Företaget ska enligt uppgift ha en slags företagarförsäkring, men de anställda saknar det skydd som avtalsförsäkringarna ger. Det är försäkringar som ger anställda ersättning vid sjukdom, vid uppsägning på grund av arbetsbrist och liknande.

De anställda på Wild ’n’ fresh ska inte arbeta så länge blockaden pågår.
– De är uttagna i blockad. Anställda som är medlemmar i Hotell- och restaurangfacket får ersättning från facket istället för lön. Personer som inte är medlemmar får inte ersättning, men de ska ändå inte arbeta.
Facket har pratat med några av de anställda, och en person var orolig då han hade hört att lönen skulle sänkas om det blev kollektivavtal. Men det stämmer inte.

HRF har tecknat 39 nya kollektivavtal sedan februari då kampanjen drogs igång. Under resans gång har 11 blockadvarsel utfärdats och ett ärende har gått till Arbetsdomstolen på grund av förhandlingsvägran.
Det här är första gången det går så långt som till blockad.

– Vi finns här ute nu och fortsätter blockaden tills vi har avtalet, säger Dan Fransson.

De har tecknat avtal under november
Café le petit
Beefeater Inn
Kaffemoster
Café Cava
Havet

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här