Arbetslivsakuten KARRIÄR

Blir det pinsamt om jag söker receptionsjobbet?

Olivia har jobbat i frukosten i snart två år. Hon trivs, men det är inte vad hon vill jobba med på lång sikt. Hotellet söker en receptionist, och Olivia vill verkligen ha tjänsten. Men vågar hon? Tänk om hon får ett nej, hur pinsamt blir det inte att träffa den chefen i korridorerna. Tänk om de tror att hon inte gillar sitt frukostjobb!

Publicerad 22 november 2019
Blir det pinsamt om jag söker receptionsjobbet?
Vågar Olivia söka tjänsten? Illustration: Jenny Wallmark

Du är en tillgång för arbetsgivaren

Susanne Bali, ombudsman Hotell- och restaurangfacket

Susanne Bali. Foto: Jann Lipka/HRF

– Utan att vara i chefsposition kan jag tänka mig att det är välkommet om medarbetare visar en vilja till vidareutveckling inom företaget. Utifrån ett ledarperspektiv är det roligt att se medarbetare utvecklas.
Den situation du beskriver är även en tillgång för arbetsgivaren eftersom hen kan rekrytera inom företaget. Mycket av de grundläggande kunskaperna om företaget besitter du redan. Tänk igenom vilka erfarenheter och egenskaper du har som gör att du passar som ­receptionist, kanske kan du ta ett lite mindre formellt steg och prata med den chef som söker personal och berätta att du är intresserad? Kanske får du en uppmaning att söka tjänsten?

– Det kan så klart bli ett nej denna gång men då har du tagit ett första steg! Dina chefer har sett att du vill prova andra arbetsuppgifter på din arbetsplats. Nästa tåg kanske ankommer ganska snart. Skippa den tunga jantelagen i bagaget och satsa på ett roligt och utvecklande arbetsliv.

Prata lite med chefen innan

Christine Nord, karriär­coach

Christine Nord. Foto: Janine Laag/Lumea

– Det är ganska mänskligt att inte vilja visa vad man drömmer om, för att man kan få ett nej. Men jag skulle föreslå att Olivia vänder på perspektivet. Företaget kan se det som väldigt positivt att hon vill utvecklas inom verksamheten. Hon har ju jobbat där i två år och känner till deras gäster och har jobbat med bemötande.

– Jag tror att man kan förebygga att de tror att hon inte trivs genom att till exempel prata med chefen i receptionen. Förklara att hon trivs så bra i företaget och vill utvecklas. Om man tar det som en dialog och pratar med chefen innan så kan Olivia dessutom få en uppfattning om ifall de vill att hon söker jobbet eller om de har tänkt sig någon med annan kompetens. I så fall kan Olivia lägga en utvecklingsplan, kanske i samråd med sin egen chef eller chefen i receptionen.

– Om hon pratar med dem först så blir det heller inte lika pinsamt att möta dem i korridoren, som om hon bara hade skickat ett mejl med sitt cv.
Det är läskigt att våga drömma, men det är nödvändigt att berätta att man vill utvecklas. Annars kanske det går en massa år och så trivs man inte alls till slut.

Be att få testa!

Patrik Elm, receptionschef

Patrik Elm.

– Det är jättehärligt att hon vill utvecklas i branschen, och ofta är just frukosten en sådan ingång. Jag tycker att Olivia ska prata med sin chef och säga att hon skulle vilja testa att stå i receptionen någon timme, för att lära sig. Det gagnar hela verksamheten, man blir en starkare organisation om fler kan flera saker. Om hon är där för att testa och känna på jobbet är det heller inga krav.

– Det är ingen som förväntar sig att hon ska kunna allt. Då får Olivia en inblick i vad receptionsjobbet går ut på. Det kan till och med bli en ögonöppnare, det kanske inte alls är vad hon tänker sig. Men om det är det så har hon visat intresse och det är jätte­bra.

– Hon har kännedom om huset, har jobbat med service och bemötande som är jätteviktigt i en reception. Och hon har visat att hon vill utvecklas internt, vilket jag i min roll som receptionschef ser som väldigt positivt.

Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här