Arbetslivsakuten KARRIÄR

Blir det pinsamt om jag söker receptionsjobbet?

Olivia har jobbat i frukosten i snart två år. Hon trivs, men det är inte vad hon vill jobba med på lång sikt. Hotellet söker en receptionist, och Olivia vill verkligen ha tjänsten. Men vågar hon? Tänk om hon får ett nej, hur pinsamt blir det inte att träffa den chefen i korridorerna. Tänk om de tror att hon inte gillar sitt frukostjobb!

Publicerad 22 november 2019
Blir det pinsamt om jag söker receptionsjobbet?
Vågar Olivia söka tjänsten? Illustration: Jenny Wallmark

Du är en tillgång för arbetsgivaren

Susanne Bali, ombudsman Hotell- och restaurangfacket

Susanne Bali. Foto: Jann Lipka/HRF

– Utan att vara i chefsposition kan jag tänka mig att det är välkommet om medarbetare visar en vilja till vidareutveckling inom företaget. Utifrån ett ledarperspektiv är det roligt att se medarbetare utvecklas.
Den situation du beskriver är även en tillgång för arbetsgivaren eftersom hen kan rekrytera inom företaget. Mycket av de grundläggande kunskaperna om företaget besitter du redan. Tänk igenom vilka erfarenheter och egenskaper du har som gör att du passar som ­receptionist, kanske kan du ta ett lite mindre formellt steg och prata med den chef som söker personal och berätta att du är intresserad? Kanske får du en uppmaning att söka tjänsten?

– Det kan så klart bli ett nej denna gång men då har du tagit ett första steg! Dina chefer har sett att du vill prova andra arbetsuppgifter på din arbetsplats. Nästa tåg kanske ankommer ganska snart. Skippa den tunga jantelagen i bagaget och satsa på ett roligt och utvecklande arbetsliv.

Prata lite med chefen innan

Christine Nord, karriär­coach

Christine Nord. Foto: Janine Laag/Lumea

– Det är ganska mänskligt att inte vilja visa vad man drömmer om, för att man kan få ett nej. Men jag skulle föreslå att Olivia vänder på perspektivet. Företaget kan se det som väldigt positivt att hon vill utvecklas inom verksamheten. Hon har ju jobbat där i två år och känner till deras gäster och har jobbat med bemötande.

– Jag tror att man kan förebygga att de tror att hon inte trivs genom att till exempel prata med chefen i receptionen. Förklara att hon trivs så bra i företaget och vill utvecklas. Om man tar det som en dialog och pratar med chefen innan så kan Olivia dessutom få en uppfattning om ifall de vill att hon söker jobbet eller om de har tänkt sig någon med annan kompetens. I så fall kan Olivia lägga en utvecklingsplan, kanske i samråd med sin egen chef eller chefen i receptionen.

– Om hon pratar med dem först så blir det heller inte lika pinsamt att möta dem i korridoren, som om hon bara hade skickat ett mejl med sitt cv.
Det är läskigt att våga drömma, men det är nödvändigt att berätta att man vill utvecklas. Annars kanske det går en massa år och så trivs man inte alls till slut.

Be att få testa!

Patrik Elm, receptionschef

Patrik Elm.

– Det är jättehärligt att hon vill utvecklas i branschen, och ofta är just frukosten en sådan ingång. Jag tycker att Olivia ska prata med sin chef och säga att hon skulle vilja testa att stå i receptionen någon timme, för att lära sig. Det gagnar hela verksamheten, man blir en starkare organisation om fler kan flera saker. Om hon är där för att testa och känna på jobbet är det heller inga krav.

– Det är ingen som förväntar sig att hon ska kunna allt. Då får Olivia en inblick i vad receptionsjobbet går ut på. Det kan till och med bli en ögonöppnare, det kanske inte alls är vad hon tänker sig. Men om det är det så har hon visat intresse och det är jätte­bra.

– Hon har kännedom om huset, har jobbat med service och bemötande som är jätteviktigt i en reception. Och hon har visat att hon vill utvecklas internt, vilket jag i min roll som receptionschef ser som väldigt positivt.

Nyheter CULINARY OLYMPICS

Hallå där, Matilda Pylkkö

Nyligen tog kocklandslaget silver i matlagnings-OS i Stuttgart. Matilda Pylkkö var där som commis.

Publicerad 25 februari 2020 Kommentera
Hallå där, Matilda Pylkkö
Matilda Pylkkö var commis under OS i matlagning med svenska kocklandslaget. Foto: Elis Hoffman

Berätta hur det var.

– Det var helt fantastiskt. En erfarenhet utöver det vanliga. Det var mäktigt att vara på plats för att göra det som vi har tränat på i ett år.

Om Matilda Pylkkö

Ålder: 19, snart 20.

Gör: Kock på Djuret i Stockholm.

Aktuell: Commis i Kocklandslaget som tog silver i matlagnings-OS.

Vad tar du med dig?

– Det är så roligt att få grotta ned sig i något så totalt. Man ser bara en sak – att stå i kök och laga mat. Det är en ynnest att få ha gjort det. Jag tar också med mig hur mycket man är kapabel till om man verkligen vill. Att se de här kockarnas passion och slit, utan att någonsin klaga, det är så inspirerande. Jag är så glad att jag fick den här erfarenheten.

Var det nervöst?

– Det var det absolut. Speciellt på prisutdelningen, det är ju där allt avgörs. Vi hade en bra känsla men det kom en bronsmedalj i en deltävling som gjorde att vi blev lite osäkra. Besvikelsen var rätt stor först att det bara blev silver. Men det är ju världens bragd – vi är näst bäst i världen.

Vill du tävla igen?

– Ja, absolut, men inte just nu. Nu vill jag jobba och kunna använda lite av det jag har lärt mig. Men sedan, om ett år kanske. Det är väldigt utvecklande med utmaningen.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Asif fick inte ha skägg på jobbet

Anställda på McDonald’s i Umeå vittnar om att de tvingats välja mellan att raka av sitt skägg och att sluta på restaurangen. Asif Sarker är en av dem. Arbetsgivaren förnekar saken.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera
Asif fick inte ha skägg på jobbet
Asif Sarker menar att han fick sluta på McDonald's i Umeå eftersom han vägrade raka av sitt skägg. Foto: AnnaKarin Drugge

Det var tidningen Folkbladet som först skrev om problem på en McDonald’s-restaurang i Umeå. Flera anställda vittnar i tidningen om att problemen började när en ny ägare tillträdde i slutet av förra året. Ägaren ska enligt anställda ställt nya krav på klädsel och utseende, bland annat ska han ha infört en ”nolltolerans mot skägg”.
– Han skickade ett mejl till alla anställda om att alla måste raka sig varje dag före arbetet, säger Asif Sarker.

Asif är utövande muslim och bär skägg av religiösa skäl. Det hade han även vid anställningstillfället, och fram till att den nya ägaren tog över arbetade han med skäggskydd i köket.
– Men det var inte tillräckligt för den nya ägaren, säger Asif.
I mitten av februari fick han sin provanställning på restaurangen avslutad. Asif menar att det enda skälet var att han vägrade raka av sitt skägg.
– Jag hade inte misskött mitt arbete på något sätt. Ägaren var tydlig med att han inte ville ha någon som inte var renrakad på restaurangen. Det var inte bara jag som fick sluta.

Mikael Forsberg, ombudsman på HRF i Umeå, är bekant med problemen på restaurangen.
– Jag har fått frågor om detta från en medlem som hade fått tjat om att raka av sitt skägg. Jag berättade att det inte är något som arbetsgivaren kan kräva, säger han.
Han menar att det inte finns stöd i Livsmedelslagen för att kräva att anställda ska raka av sitt skägg.
– Man måste ha skäggskydd, liksom du måste ha skydd för håret när du arbetar i kök. Men det är också allt.
Ännu har han inte fått begäran om att driva ärenden för någon medlem på arbetsplatsen.
– Men vi kommer att följa utvecklingen, säger Mikael Forsberg.

Asif Sarker, som inte är medlem i HRF, är i dag arbetslös. Han överväger nu att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen. Det känns viktigt för honom att driva frågan vidare, även om han har liten förhoppning om att det ska leda någonstans.
– Jag bryr mig egentligen inte om jobbet, men eftersom jag inte har gjort något fel är det min rättighet att kräva det tillbaka.

Läs arbetsgivarens svar här.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Arbetsgivaren: ”Det är olyckligt”

Ägaren till restaurangen där Asif Sarker arbetade, Erik Edin, menar att ingen har fått sluta på grund av sitt skägg. ”Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt”, skriver han i ett mejl.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera

Tidigare anställda berättar att de har fått sina provanställningar avslutade på grund av att de inte velat raka av sitt skägg. Vad säger du om det?
Som arbetsgivare kan jag inte uttala mig om enskilda individer av respekt för den personliga integriteten, men ingen har fått sluta hos oss på grund av den anledningen. Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt.

Enligt mejl som Hotellrevyn har tagit del av finns det eller har funnits en ”nolltolerans mot skägg” på arbetsplatsen. Varför det?
– Det är olyckligt om något mejl har misstolkats, man får ha skägg så länge det är kortklippt, välansat och rent. Det handlar om hygien och matsäkerhet.

Är det inte diskriminerande mot människor som av olika skäl vill ha skägg?
– All form av diskriminering är oacceptabel hos oss. Alla är välkomna till McDonald’s oavsett ursprung eller religionstillhörighet. Vi har anställda från hela världen med olika bakgrund, trosuppfattning och språk. Jag skulle faktiskt våga säga att mångfald är något som utmärker oss som arbetsgivare.

Har arbetssökande med skägg samma möjlighet som sökande utan skägg att få jobb hos dig?
– Ja, man kan ha skägg och jobba hos oss – men då ska det vara kortklippt och välansat av hygien- och matsäkerhetskäl.

Fråga om jobbet.
89
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här